SRBIJA NA NAJVAŽNIJOJ STARTAP MAPI, PREMA STARTAP SKENERU

SRBIJA NA NAJVAŽNIJOJ STARTAP MAPI, PREMA STARTAP SKENERU

U Srbiji trenutno radi više od 400 startap kompanija i po tome smo gotovo uz rame startap ekosistema u Varšavi i Bukureštu, ali i značajno ispred Budimpešte koja ima nešto manje od 200 ovakvih kompanija.

U Srbiji trenutno radi više od 400 startap kompanija i po tome smo gotovo uz rame startap ekosistema u Varšavi i Bukureštu, ali i značajno ispred Budimpešte koja ima nešto manje od 200 ovakvih kompanija. Naše startap firme uglavnom se bave visokim tehnologijama, zapošljavaju više od 1.000 ljudi, izvoze gotovo sve što naprave i zarađuju milione evra.

Krenimo redom. Većina startap kompanija u Srbiji dolazi iz Beograda (71 odsto), zatim iz Novog Sada (15), a na mapi je vidljiviji i Niš (4 odsto), i tu se praktično završava spisak većih gradova koji imaju razvijene startap kompanije.

Ipak, kako navode iz Inicijative “Digitalna Srbija”, u našoj zemlji je sve šira mreža prostora, IT centara i habova iz kojih rade startap kompanije, a koji bi u narednih pet godina mogli da postanu značajne tačke na startap mapi Srbije.

Jedan od glavnih rezultata Startap skenera 2019. je da se Srbija danas nalazi na najvažnijoj svetskoj startap mapi i da, kada investitori pogledaju u naš deo sveta, na potezu između Estonije i Izraela jedino vide Beograd i Novi Sad.

U okviru najnovijih istraživanja, kompanija Startap Džinom je kao najperspektivnije oblasti u kojima rade srpski startapi, izdvojila blokčejn i razvoj video igara, a pored toga, domaći startapi se značajno bave i kreiranjem rešenja za velike kompanije, proizvodima koji koriste veštačku inteligenciju i rad sa velikom količinom podataka, kao i pametnim gradovima. Primarni klijenti srpskih startapa su najčešće preduzeća (57 odsto), dok 41 odsto njih prodaje direktno potrošačima.

U poređenju sa globalnim prosekom, više domaćih startapa je okrenuto inostranim tržištima – samo 22 odsto je orijentisano na tržišta Srbije i bivše Jugoslavije, dok 75 procenata gađa tržišta Evrope i Severne Amerike.

A evo i koje startap kompanije su najznačajnije tačke na mapi Srbije.

 

Beograd

1. Nordeus je jedan od najpoznatijih startapa iz industrije video igara u Srbiji koji je osnovan 2010. godine. Globalni uspeh postigli su svojom prvom igrom Top Eleven, koja ima više od 200 miliona registrovanih korisnika, i najuspešnija je mobilna sportska igra na svetu.

2. Seven Bridges je vodeća kompanija za biomedicinske podatke, specijalizovana za analizu softvera i podataka za pokretanje javnih i privatnih istraživanja u zdravstvu. Sarađivali su sa uglednim klinikama i medicinskim istraživačkim institucijama širom sveta.

3. FishingBooker je najveća internet turistička kompanija koja je specijalizovana za organizovanje ribolovačkih izleta. Rade na 6 kontinenata i svakodnevno imaju na raspolaganju na hiljade čartera.

4. Tradecore je startap iz fintech sektora sa sedištem u Londonu i Beogradu koji razvija inovativne alate za trgovinu na malo i za širu industriju finansijskih usluga.

5. OriginTrail je srpsko-slovenački startap koji je osnovan 2013. sa misijom da donese transparentnost u međunarodnim lancima snabdevanja. Koristi se u svim industrijama – od hrane i robe široke potrošnje do forenzičkih laboratorija.

6. TwoDesperados je gaming studio iz Beograda osnovan 2010. Nakon prelaska sa HOPA (Hidden Object Puzzle Adventure) na free-to-play igre, razvili su dve marble-shooter igre koje su najuspešnije u ovoj niši i privukle su više od 30 miliona korisnika.

7. Visaris je jedna od prvih uspešnih srpskih startap priča, osnovana 2003. i radi u oblasti digitalnih rendgenskih snimaka i procesa rada u dijagnostici. Instalirali su više od 500 proizvoda u medicinskim centrima u dvadeset i dve zemlje na šest kontinenata.

8. Mikroe, osnovana 1997. je još jedna uspešna startap priča iz Srbije. Ova kompanija proizvodi čitave razvojne lance alata za sve glavne arhitekture mikrokontrolora.

9. Decenter je tim iz Beograda koji je do sada razvio nekoliko blockchain projekata, među kojima su i dve blockchain igre.

10. ManageWP (akviziran od GoDaddy): ManageWP je alat za web developere koji omogućava upravljanje sa nekoliko WordPress veb stranica u isto vreme. Ovaj proizvod bio je prvi takve vrste i sve do akvizicije bio je lider na tržištu.

11. AskGamblers (akviziran od Catena Media): Ask Gamblers bio je najposećeniji internet portal za rejtinge igrača i rejtinge kazina, a tri godine zaredom proglašen je najboljim svetskim gambling sajtom.

 

Novi Sad

1. activeCollab je uspešna priča iz Novog Sada pokrenuta 2007. Reč je o kompletnom rešenju za projektni menadžment koje je moguće prilagoditi radnim tokovima različitog stepena složenosti.

2. Mad Head Games je gaming studio koji je brzo rastao da bi postao svetska sila na HOPA sceni, sa 48 video igara objavljenih u ovom segmentu.

3. Alchemy ima kancelarije u San Francisku i Novom Sadu i kreirali su “digitalnu laboratoriju”, tj. platformu koja omogućava kompanijama iz hemijske industrije da brže razvijaju nove proizvode i povećaju prodaju.

4. Content Insights svojim proizvodom rešava problem za medijsku industriju i pomaže novinarima i urednicima da kreiraju kvalitetan i uspešan onlajn medij.

5. Eipix (akviziran od Playrix): Eipix, sa sedištem u Novom Sadu, osnovan 2005. bio je jedan od najvećih gaming studija u Srbiji. Sa Big Fish Games, kao ekskluzivnim izdavačem, Eipix je postao najproduktivniji programer HOPA igara na svetu i dostigao vrhunac od 400 zaposlenih.

6. DMS (akviziran od Schneider Electric): DMS je osnovan 2002. i radi na Smart Grid rešenjima. Posebno je posvećen razvoju i isporuci svog glavnog proizvoda, Advanced Distribution Management System (ADMS) (napredni sistem upravljanja distribucijom), koji je najnapredniji softverski sistem na svetu za obavljanje svih tehničkih zadataka u distributivnim uslužnim programima

7. 3Lateral (akviziran od Epic Games): 3Lateral je izgradio svetsku vodeću tehnologiju kreiranja digitalnih dvojnika. Američka kompanija Epic Games, nadaleko poznata po svojoj igri Fortnite i Unreal engine, godinama sarađuje sa 3Lateral na nekoliko različitih projekata.

 

Niš

1. Peaksel je niški gejming studio čije igre su preuzete više od 330 miliona puta. Nastali su 2012. godine, a danas imaju 50 zaposlenih i potpuno su samostalno finansirali svoj rast.

2. Frame (akviziran od Nutanix): Srpsko-američki startap Frame, kupio je za 165 miliona dolara Nutanix, američka kompanija izlistana na berzi, što je najveća javno poznata srpska startap akvizicija. Frame je jedan od lidera u oblasti cloud softvera.

Izvor: Blic

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve