SRBIJA TREĆA U REGIONU PO IZDVAJANJIMA ZA SPAS EKONOMIJE, A SLOVENIJA TREĆA U SVETU

SRBIJA TREĆA U REGIONU PO IZDVAJANJIMA ZA SPAS EKONOMIJE, A SLOVENIJA TREĆA U SVETU

Najviše novca u apsolutnom iznosu za spas ekonomije izdvojile su Sjedinjene Države. Ali kada se paketi pomoći mere u odnosu na veličinu nacionalne ekonomije, prvi u svetu je Japan, a treća Slovenija. Uporedna lista od 166 zemalja pokazuje da je Srbija po ovom kriterijumu treća u regionu, iza Slovenije i Hrvatske.

Najviše novca u apsolutnom iznosu za spas ekonomije izdvojile su Sjedinjene Države. Ali kada se paketi pomoći mere u odnosu na veličinu nacionalne ekonomije, prvi u svetu je Japan, a treća Slovenija. Uporedna lista od 166 zemalja pokazuje da je Srbija po ovom kriterijumu treća u regionu, iza Slovenije i Hrvatske. Na začelju regionalne liste su Crna Gora i Severna Makedonija.

Najnoviji, uporedni izveštaj koliko su države u svetu uložile u spas svojih privreda kako bi pokušale da zaustave ekonomski kolaps izazvan aktuelnom pandemijom, objavio je istraživački tim Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

Analiza paketa pomoći u 166 zemalja zaključno sa 24. majem ove godine, pokazuje da su Sjedinjene Države izdvojile najviše novca u apsolutnom iznosu, čak 2.700 milijardi dolara, što je oko 13% njihovog ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP).

 

Slovenija daleko ispred SAD

Međutim, kada se paketi pomoći mere u odnosu na veličinu nacionalne ekonomije, lista izgleda bitno drugačije. Tako gledano, Japan je na prvom mestu, sa izdvojenih 21,1% BDP-a, dok su SAD tek na 10. mestu.

Na drugom mestu je Lusemburg sa izdvojenih 20,7% BDP-a, a ispred Sjedinjenih Država su i sledeće zemlje: Slovenija (19,7%), Belgija (18,3%), Austrija (15,6%), Finska (14,1%), Iran (14%), te Švedska i Holandija koje su izdvojile jednak iznos – 13,5% bruto društvenog proizvoda.

Katar i Singapur su u istom rangu sa Sjedinjenim Državama, odnosno obe zemlje su obezbedile pakete pomoći koji čine 13% njihovog bruto društvenog proizvoda.

 

Srbija treća u regionu

U našem regionu, Slovenija je sa iznosom paketa pomoći koji čini 19,7% slovenačkog BDP-a daleko ispred drugih zemalja. Na drugom mestu je Hrvatska, sa više nego dvostruko manjim iznosom (9,3%), a na trećem Srbija sa sredstvima koja iznose 6,5% bruto društvenog proizvoda.

Slede Bosna i Hercegovina (3,6%), Albanija (2,8%) i Kosovo (2,5%), koje je na ovoj listi tretirano kao nezavisna država. Na začelju su Crna Gora (1,7%) i Severna Makedonija sa izdvojenim paketom pomoći koji iznosi 1,2% makedonskog bruto-društvenog proizvoda i što je više nego 16 puta manje od slovenačkih izdvajanja.

Izvor: Biznis i finansije

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve