ŠTA SVE OD PORESKIH OBAVEZA STIŽE NA NAPLATU U OKTOBRU?

ŠTA SVE OD PORESKIH OBAVEZA STIŽE NA NAPLATU U OKTOBRU?

Poreska uprava označila je četiri najvažnija datuma za mesec oktobar do kada obveznici moraju da izmire svoje obaveze, predajom dokumentacije ili plaćanjem.

 Foto: Pexels

Poreska uprava označila je četiri najvažnija datuma za mesec oktobar do kada obveznici moraju da izmire svoje obaveze, predajom dokumentacije ili plaćanjem.

Prema poreskom kalendaru, sreda 5. oktobar  prvi je datum do kojeg poslodavci treba da dostave izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplate sredstva. Izveštaj se dostavlja na obrascu IOSI.

Takođe, do 5. oktobra na obrascu OZU neophodno je dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu.

Podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, Poreskoj upravi se dostavlja na obrascu PP-PPNO do 10. oktobra.

Isti datum je poslednji rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV.

Sredina meseca, tačnije 17. oktobar je datum do kada je neophodno izmiriti najveći broj poreskih obaveza, poput plaćanja akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

Obveznici koji se bave ugostiteljstvom do 17. oktobra su u obavezi da plate porez na prihod od pružanja usluga za III kvartal 2022. godine. Isti datum je poslednji rok da doprinose za prethodni mesec plate sveštenici i verski službenici, kao i domaći državljani zaposleni u inostranstvu i inostrani penzioneri.

Uz obrazac PP OD-O podnosi se poreska prijava i plaćaju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

Obveznici koji su u sistemu PDV-a imaju obavezu podnošenja poreske prijave i plaćanja PDV-a za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV.

Osim navedenih, obveznici do 17. oktobra moraju da izmire i sledeće obaveze:

  • Podnošenje obrasca PID PDV 1 za septembar mesec ako je u septembru ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo
  • Podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za treće tromesečje 2022. godine. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV
  • Podnošenje Obrasca PID PDV 1 za treće tromesečje ako je obveznik u trećem tromesečju ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo
  • Plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec
  • Plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca
  • Podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, na obrascu PP OA
  • Podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na obrascu PP OAEL i plaćanje akcize

 

Poslednjeg dana u mesecu, 31. oktobra prema poreskom kalendaru krajnji je datum do koga se plaćaju obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu, kao i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za septembar 2022. godine.

Istog dana, paušalno oporezovani preduzetnici treba da podnesu zahtev za ovu vrstu oporezivanja za 2023. godinu.

Izvor: Biznis.rs

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve