SUBVENCIJE POVEĆALE GUŽVE U AUTO KUĆAMA I SALONIMA

SUBVENCIJE POVEĆALE GUŽVE U AUTO KUĆAMA I SALONIMA

Vlada Srbije krajem prošle godine donela je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

Vlada Srbije krajem prošle godine donela je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza. Po uredbi, subvencija po jednom vozilu iznosiće 8.000 evra.

Uredbom je propisan i niz uslova za dobijanje dotacije od države.

Jedan od uslova je da vrednost novog putničkog vozila čija se nabavka subvencioniše mora imati vrednost najmanje 13.000 evra.

Automobili koji se nabavljaju na ovaj način moraju imati potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas ili zadovoljavati najmanje euro 6 standard u pogledu emisije izduvnih gasova.

Veoma važan uslov je i izmirenje svih dospelih poreskih obaveza, ili potpisan sporazum o reprogramu o isplati poreskog duga, s tim da taj dug ne može da iznosi više od 500.000 dinara.

Da bi koristio subvenciju, taksi prevoznik dužan je da pre njene isplate, plati iznos od najmanje 15 odsto od kupoprodajne cene novog vozila na ime učešća za namenski kredit ili lizing.

Pravo nabavke novih vozila imaju taksi prevoznici koji obavljaju tu delatnost najmanje godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, znači od 1.12.2018. godine.

Subvencionisana nabavka sprovodiće se u naredne tri godine.

Jedan od uslova jeste i da automobili moraju biti bele boje.

Ovih dana u prodajnim centrima i salonima automobila primetno je veća gužva.

  • Ova mera će oživeti i tržište automobila, ali ne samo ovo tržište, nego će više posla imati banke, lizing kuće, osigravajuće kuće, kaže Fjodor Ćirić, direktor prodaje automobila u firmi Ćirkom doo.

Ćirić dodaje da će ovom merom generalno biti podstaknuta potrošnja ali da će od nje koristi svakako imati i država. S jedne strane, naplatiće porez a s druge može računati i na prihod od PDV-a.

  • Takođe, mera je usmerena i na poboljšanje kvaliteta životne sredine, imajući u vidu da su novi automobili iz klase ekološki prihvatljivih. U svakom slučaju, ova mera se može okarakterisati kao dobra, napominje Ćirić.

U toku je postupak apliciranja za nabavku novih vozila. Ako su svi traženi uslovi ispunjeni, prelazi se u fazu odobravanja.

Taksi udruženja, u principu, ovu meru podržavaju.

Foto: Pixabay

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve