Šunka u Ameriku, tepisi u Zimbabve

Šunka u Ameriku, tepisi u Zimbabve

Vest da su se nekada muške gaće iz proizvodnog programa zrenjaninske tekstilne fabrike “Mideri” u Nemačkoj prodavale za tadašnjih 50 maraka izazvala je veliku pažnju u javnosti a informaciju su preneli mnogi mediji.

Za današnje generacije ovakve informacije su u domenu naučne fantastike ali Zrenjanin je do pre pola veka imao industriju koja je bila izvozno orijentisana i industriju koja je u velikoj meri izvozila gotove proizvode.

Ipak, kada bi se prelistale novine iz tih godina, moglo bi se pročitati da tadašnja privredna pa i politička elita nije bila zadovoljna. Smatralo se tada da zrenjaninska industrija može još bolje i da bi još više trebalo da se izvozi gotovih proizvoda u odnosu na sirovine i polufabrikate.

Česta je uzrečica tih godina bila da Vojvodina, pa i Banat, moraju da prekinu da budu “sirovinaši”. U prevodu, insistiralo se da se što više bogatog roda prerađuje a što manje odlazi u izvoz kao zrno.

Šta se i gde izvozilo iz Zrenjanina pre pola veka?

Već pomenuti donji veš iz tekstilnih preduzeća “Mideri” i “Sloga” izvozio se u Italiju i Nemačku.

Ko se seća fabrike tepiha “Proleter” a tek ko se seća da su tepisima iz zrenjaninske fabrike opremljeni hoteli Šeraton u Zimbabveu i Kuvajtu. U „Proleteru“ su za „Mercedes” rađene podne obloge za automobile, kao i za avione „Boing”.

Čarape iz zrenjaninskog “Udarnika” nalazile su svoj put do probranih evropskih tržišta.

Na nivou urbanog mita, prepričava se priča o izvozu konzervirane šunke koju je proizvodio BEK, Industrija mesa i prerađevina, u Ameriku. Konzervirana šunka, napravljena od svinjskog mesa iz Banata, hranila je nekoliko godina američke vojnike.

Fabrika šešira “Begej” izvozila je šešira na svetsko tržište, a čuvene beretke koje su se proizvodile u Zrenjaninu nosile su mnoge vojske u svetu.

Brodovi iz brodogradilišta “Begej” izvozili su se u skandinavske zemlje i u Holandiju.

Retko se ko seća da se farmaceutska dekstroza iz pogona Industrije prerađevina od kukuruza, IPOK-a, izvozila u Sjedinjene Američke Države.

Do tog posla došlo je zahvaljujući poslovnim odnosima sa, tada najvećom američkom korporacijom za preradu kukuruza „CPC”, koja je u zrenjaninsku fabriku investirala u modernu tehnologiju.

Iz “Jugoremedije” su odlazili lekovi zahvaljujući zajedničkom ulaganju sa nemačkim Hehstom.

Zrenjaninski Luxol je davne 1968. godine počeo saradnju sa kompanijom “Helene Curtis” Cosmetics iz Čikaga SAD, pa su proizvodi pod licencom i kozmetičkom linijom Helenton, stizali u sve krajeve sveta.

Zrenjaninska fabrika nameštaja “Žarko Zrenjanin” skoro kompletnu proizvodnju izvozila je u Rusiju pa i dan danas mnogi stanovi u ovoj velikoj zemlji imaju nameštaj proizveden u Zrenjaninu iako fabrika veće decenijama ne postoji.

Izvozilo se i ulje i pređevine od ulja iz pogona zrenjaninskog “Dijamanta” a svoj put na probrano evropsko tržište pronalazio je i šaran iz Ribnjaka Ečka.

Iz “Radijatora” su u zemlje Evropske unije odlazili kotlovi i odlivci.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve