TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU IDEJU U OBLASTI PROMOCIJE PREDUZETNIŠTVA

TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU IDEJU U OBLASTI PROMOCIJE PREDUZETNIŠTVA

European Enterprise Promotion Awards je inicijativa Evropske komisije koja ima za cilj da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva širom Evrope.

ŠTA JE EEPA?

European Enterprise Promotion Awards (Takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva) je inicijativa Evropske komisije koja ima za cilj da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva širom Evrope.

Pored 28 zemalja članica EU, u takmičenju za najbolji model u oblasti promocije preduzetništva, učestvuju i Srbija, Island, Norveška i Turska.

EEPA je šansa da vaša ideja odnosno kreativni pristup u podršci preduzetništvu uđe u takmičenje za evropsko priznanje i donese vam vidljivost i promociju širom Evrope, ali i da upravo vi date primer i poslužite kao inspiracija drugima.

 

 

KAKO OSVOJITI NAGRADU?

Ukoliko…..

Promovišete preduzetničku kulturu….
….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne inicijative koje promovišu preduzetništvo, pre svega među mladima i ženama….

Primer: organizovanje događaja i kampanja koji promovišu preduzetništvo i kulturu koja ohrabruje kreativnost, inovativnost i preuzimanje rizika;

Ulažete u razvoj preduzetničkih veština……
….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne inicijative koje unapređuju preduzetničke i menadžerske veštine…

Primer: promovisanje specifičnih veština kao što su tehničke veštine zanatlija, znanje jezika, kompijuterska pismenost, mentoring za preduzetnike ili preduzetničko obrazovanje u školama i fakultetima;

Unapređujete poslovno okruženje……
….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne inicijative koje promovišu osnivanje novih preduzeća i njihov rast, smanjenje administrativnih barijera i zakonodavnih opterećenja u korist sektora malih i srednjih preduzeća odnosno sprovođenje principa „mislite najpre o malima“….

Primer: olakšavanje pristupa javnim nabavkama za MSP; smanjenje administrativnih troškova i barijera; promovisanje inovativnih potencijala IKT i elektronsko poslovanje;

Podržavate internacionalizaciju MSP….
….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne politike i inicijative koje ohrabruju mala i srednja preduzeća da iskoriste mogućnosti tržišta EU i šire….

Primer: sprovođenje projekata koji podstiču i održavaju međunarodnu poslovnu saradnju, pružanje informacija, organizovanje poslovnih susreta i obezbeđivanje usluga MSP koje im olakšavaju izlazak na inostrana tržišta;

Podržavate razvoj zelenih tržišta i energetsku efikasnost….
….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne politike i inicijative koje podržavaju pristup malih i srednjih preduzeća zelenom tržištu i pomažu im da unaprede energetsku efikasnost….

Primer: podržavanje MSP da pristupe zelenim tehnologijama i pomaganje da unaprede efikasnost kroz razvoj određenih veština, povezivanje i finansiranje;

Promovišete inkluzivno preduzetništvo i odgovorno poslovanje….
….ova kategorija podrazumeva nacionalne, regionalne i lokalne politike i inicijative koje promovišu korporativnu društvenu odgovornost među malim i srednjim preduzećima; kao i one koje promovišu preduzetništvo među ugroženim grupama, nezaposlenima, etničkim manjinama i sl.

Primer: osnivanje socijalnih i neprofitnih preduzeća kojima se rešavaju socijalni problemi kroz preduzetništvo

……prijavite se!!!

 

 

KO MOŽE DA UČESTVUJE?

Pravo učešća imaju nacionalne, regionalne i lokalne institucije i organizacije, gradovi, regioni, jedinice lokalne samouprave kao i javno-privatna partnerstva između javnih vlasti i preduzetnika, obrazovnih programa i poslovnih organizacija.

Programi prekogranične saradnje takođe mogu biti nominovani ukoliko imaju podršku svih učesnika u sprovođenju odnosno ukoliko postoji njihova saglasnost.

„Jedna od dobrih strana ovog takmičenja je da granice između zemalja nestaju. Udaljeni gradovi postaju ekonomski saveznici koji se ne takmiče prema bruto domaćem proizvodu već prema brilijantnim idejama“

Ukoliko želite da učestvujete u Takmičenju, a niste nacionalna, regionalna i lokalna institucija i organizacija, grad, region, jedinica lokalne samouprave, projekat koji prijavljujete mora biti rezultat javno-privatnog partnerstva, tj. da ste na osnovu finansijskog sporazuma zaduženi za implementaciju programa koji je kreiralo javno telo i/ili da postoji sporazum između vas i javnog tela kojim ste na osnovu vaše ekspertize, znanja i resursa, uključeni u proces izrade praktičnih politika i/ili da je vašem konkretnom projektu data direktna podrška od strane javnog tela (ova podrška ne mora nužno biti finansijske prirode).

Bitan uslov učešća jeste da se projekat/inicijativa koja je predmet Takmičenja sprovodi minimum dve godine odnosno da je ostvarila određene rezultate koji je mogu kvalifikovati za priznanje.

 

 

KAKO SE PRIJAVITI?

Takmičenje se sastoji iz dve faze:

  • Prva je na nacionalnom nivou odnosno biraju se državni predstavnici, i to dva predstavnika iz dve različite kategorije;
  • Drugu fazu čini takmičenje izabranih predstavnika država na evropskom nivou.

 

Ukoliko želite da učestvujete, pošaljite svoju prijavu, odnosno popunjen formular koji je postavljen na sajtu Ministarstva privrede ( www.privreda.gov.rs ) elektronskim putem (u word ili pdf formatu) najkasnije do 3. juna 2019. godine na sledeće mejl adrese: milica.stankovic@privreda.gov.rs i jelena.scekic@privreda.gov.rs .

Prijavni formular mora:

– imati max 10 stranica;

– biti popunjen na engleskom jeziku;

– sadržati detaljan opis projekta sa sledećim elementima: analiza situacije, izazovi, rešenja, implementacija, rezultati i plan za dalju realizaciju;

– biti propraćen pismom podrške visokog političkog predstavnika, preduzetnika ili profesora koji nije bio direktno uključen u sam projekat (skenirano, potpisano i priloženo u pdf formatu);

– sadržati tačne kontakt detalje i

– biti potpisan od strane lica koje je nadležno za sprovođenje projekta.

 

 

NA OSNOVU KOJIH KRITERIJUMA ĆE SE PRIJAVE OCENJIVATI?

Nakon pregledanja formalne ispravnosti prijava, ocenjivanje i selekcija će se izvršiti prema sledećim kriterijumima:

 

Originalnost i izvodljivost (do 20 bodova):
● Da li je inicijativa originalna i inovativna?

● Zašto se smatra uspešnom?

 

 

Uticaj na lokalnu ekonomiju (do 30 bodova):
● Kakav je bio uticaj inicijative na lokalnu ekonomiju?

● Da li inicijativa ima uticaj na kreiranje novih radnih mesta?

● Da li je inicijativa održiva u budućnosti?

● Kakav pozitivni dugoročni efekat će imati?

 

 

Unapređenje veza lokalnih stejkholdera (do 25 bodova):
● Da li je lokalno stanovništvo bilo uključeno u realizaciju ove inicijative?

● Da li su ugrožene grupe stanovništva imale korist?

● Da li je ispoštovana lokalna kultura, okruženje i socijalne karakteristike?

 

 

Prenosivost (do 25 bodova):
● Da li ovaj pristup može da se primeni u regionu?

● Da li ovaj pristup može da se primeni u Evropi?

● Da li je inicijativa inspirativna?

● Da li su razvijene neke veze/partnerstva koja će prenositi naučene lekcije?

 

 

Najkreativnije i najuspešnije prijave, a najviše dve iz različitih kategorija, će biti prosleđene evropskom žiriju, koji će doneti odluku o pobedi za svaku od kategorija kao i o pobedniku na nivou celog takmičenja.

Svi učesnici koji su na nacionalnom nivou nominovani za dalje takmičenje, biće pozvani da učestvuju na svečanoj ceremoniji dodele nagrada.

Želimo vam svu sreću i vidimo se u finalu!

Pitanja ili komentari? E-mail:

milica.stankovic@privreda.gov.rs

jelena.scekic@privreda.gov.rs

Više informacija i korisne fajlove možete pronaći na sajtu Ministarstva privrede.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve