TREĆE NAJTOPLIJE LETO U SRBIJI, NAJGORE PROŠLA VOJVODINA

TREĆE NAJTOPLIJE LETO U SRBIJI, NAJGORE PROŠLA VOJVODINA

Leto 2022. je treće najtoplije u Srbiji od 1951. godine. Toplija su bila samo leta 2017. i 2012. godine, navodi se u izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, piše Klima 101.

 Foto: Pixabay

Leto 2022. je treće najtoplije u Srbiji od 1951. godine. Toplija su bila samo leta 2017. i 2012. godine, navodi se u izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, piše Klima 101.

Najgore je po svemu sudeći prošla Vojvodina, gde je u toku letnjih suša bio oboren čitav niz neprijatnih rekorda.

U Novom Sadu, Paliću, Kikindi i Banatskom Karlovcu leto 2022. bilo je najtoplije leto od kad postoje merenja, dok je u Beogradu ovo bilo treće najtoplije leto od 1888. godine.

Za meteorologe letnja sezona počinje 1. juna i završava se 31. avgusta.

Dugo vrelo vojvođansko leto

U Novom Sadu je srednja temperatura vazduha ovog leta bila čak 24,5 stepeni Celzijusa, što je za više od 2,5 stepeni toplije od proseka u poslednjih trideset godina.

Tome su kumovali najpre mnogobrojni tropski dani, oni sa najvišom temperaturom preko 30 stepeni, kao i dva toplotna talasa, krajem juna i sredinom avgusta, tokom kojih su u Novom Sadu uslovi danima bili u kategorijima veoma i ekstremno toplo (preko 35 stepeni).

Mada je Novi Sad rekorder po odstupanju od normale, u čitavom Banatu je ovog leta bilo ekstremno toplo: u Kikindi, Banatskom Karlovcu i Zrenjaninu su oboreni rekordi broja takozvanih tropskih dana.

U Banatskom Karlovcu je 23. jula izmerena i najviša temperatura ovog leta – 40,6 stepeni.

Leto 2022. u Vojvodini bilo je i izrazito sušno: RHMZ ocenjuje Novi Sad, Zrenjanin, Banatski Karlovac kao sušne, a Sombor kao veoma sušan.

Naime, u Somboru je tokom leta palo tek 94,7 mm kiše, što nije ni polovina letnje normale.

Sušno je bilo i u nekim delovima centralne i zapadne Srbije kao što su Valjevo i Požega. Posledice suše u Vojvodini biće nažalost veoma vidne pred jesenje žetve.

I dok su severni krajevi zemlje bili veoma sušni, na jugu je situacija bila drugačija, pa je tako ovo leto za Dimitrovgrad i Niš označeno kao veoma kišno.

Istorijska analiza

Međutim, ovogodišnji proseci i pojedini ekstremi pričaju samo jedan deo priče.

Naime, po izveštaju RHMZ, 9 od 10 najtoplijih leta u Srbiji izmerenih od 1951. godine do danas, zabeleženo je posle 2000. godine.

Čak šest najtoplijih leta u više od 70 godina bilo je samo u poslednjoj deceniji. Njima se, na trećem mestu, pridružuje ova, 2022.

Sa druge strane, ako posmatramo najhladnija leta, nijedno u ovom milenijumu nije među prvih 20. Štaviše, najskorije “top 20” najhladnije leto u Srbiji bilo je davne 1989. godine.

Jednom kada se referentni okviri pomere, brojke se upadljivo povećavaju.

Primera radi, u odnosu na period 1961-1990. godine, ovo leto je u Beogradu bilo prosečno toplije za čak 4,2 stepena Celzijusa, a kada se ovaj period uzme kao referentni, celokupna teritorija zemlje spada u kategoriju ekstremno toplo.

Drugim rečima, i pored godišnjih i geografskih varijacija, Srbija nesumnjivo postaje toplija – uostalom, kao i ostatak planete.

Ali nije ključ samo u prosečnim temperaturama: broj oborenih rekorda će, po svemu sudeći, nastaviti da raste, jer gotovo svake godine svedočimo vremenskim ekstremima, od čestih tropskih dana i toplotnih talasa, preko suša do, uostalom, naglih i ekstremnih padavina.

Kako kažu savremeni klimatski modeli, to je očekivani ishod klimatskih promena.

U godinama koje dolaze, možemo očekivati da će nastaviti da raste taj jaz – između onih najtoplijih leta, koja su mahom skorašnja, i onih najhladnijih, koja su nažalost redom u relativno davnoj prošlosti.

Izvor: Nova ekonomija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve