U SRBIJI I DALJE NAJSIGURNIJE ULAGANJE U NEKRETNINE, NAJČEŠĆE SE PLAĆA KEŠOM

U SRBIJI I DALJE NAJSIGURNIJE ULAGANJE U NEKRETNINE, NAJČEŠĆE SE PLAĆA KEŠOM

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda za prvu polovinu godine, nepokretnosti, kao najkonzervativniji tip kapitala, smatrane kao siguran vid ulaganja u Srbiji, nastavile su trend rasta u pogledu prometa i vrednosti tržišta.

 Foto: Pixabay

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda za prvu polovinu godine, nepokretnosti, kao najkonzervativniji tip kapitala, smatrane kao siguran vid ulaganja u Srbiji, nastavile su trend rasta u pogledu prometa i vrednosti tržišta.

Tržište nepokretnosti u Republici Srbiji u prvom polugodištu ove godine vredelo je 3,6 milijarde evra što predstavlja rekordnu šestomesečnu vrednost.

Nešto je manji rast prometa nepokretnosti u odnosu na prošlu godinu ali je količina novca na tržištu nepokretnosti rekordna.

Broj kupoprodaja u prvom polugodištu 2022. godine nadmašio je prvo polugodište 2021. godine za 4 odsto sa brojem od 68.274 kupoprodaja. Rekord je postavio promet garažnog prostora koji je porastao za 22 odsto a slede ga promet poslovnih prostora koji je veći za 9 odsto, stanova za 8 odsto, poljoprivrednog zemljišta za 6 odsto, stambenih objekata (kuće, vikendice i stambene zgrade za kolektivno stanovanje) za 5 odsto.

Vrednost tržišta nepokretnosti prema podacima iz realizovanih ugovora u prvom polugodištu u Srbiji je dostigla iznos od 3.6 milijardi evra.

U poređenju sa istim periodom prethodne godine došlo je do povećanja količine novca na tržištu nepokretnosti za 25 odsto.

Kada je reč o obimu novčanih sredstava na tržištu, po vrstama nepokretnosti u prvom polugodištu 2022. godine u odnosu na isti period prethodne godine, došlo je porasta kod garažnih prostora za 59, građevinskog zemljišta za 39, poslovnih prostora za 37, stanova za 28, stambenih objekata (kuće, vikendice i stambene zgrade za kolektivno stanovanje) za 21 i poljoprivrednog zemljišta za 8 odsto.

U teritorijalnom pogledu najviše prodaja nepokretnosti u prvom polugodištu 2022. realizovano je na teritoriji Vojvodine, zatim Grada Beograda, Šumadije i Zapadne Srbije, a najmanje na teritoriji Južne i Istočne Srbije. Međutim, kao i do sada, najskuplje nekretnine prodate su u Gradu Beogradu pa je i najveća količina novca prometovana na teritoriji Grada Beograda.

Najveći broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora u prvom polugodištu 2022. godine dostavljenih od strane javnih beležnika je na području Osnovnog suda u Novom Sadu – 7.162 sa obimom novčanih sredstava od oko 470,5 miliona evra.

Najveći obim novčanih sredstava uloženih u nepokretnosti je na teritoriji Prvog osnovnog suda u Beogradu od oko 988.5 miliona evra sa 6.670 kupoprodajnih ugovora dostavljenih od strane javnih beležnika. Na području ostalih sudova u sklopljeno je ukupno oko 61.348 kupoprodajnih ugovora, a ukupan obim novčanih sredstava iznosio je blizu 2.6 milijardi evra.

Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u prvom polugodištu 2022. godine, 12 odsto svih nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za 4 odsto manje u poređenju sa prvim polugodištem 2021. godine.

Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U prvom polugodištu 2022. godini 28 odsto stanova u Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 8 odsto manje u poređenju sa prvim polugodištem 2021. godine.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve