U SRBIJI SKORO SVI IMAJU TELEVIZOR I MOBILNI TELEFON

U SRBIJI SKORO SVI IMAJU TELEVIZOR I MOBILNI TELEFON

Republički zavod za statistku objavio je podatke iz istraživanja o upotrebi infromacionih tehnologija u domaćinstvima u toku prošle godine. Uzorak je alociran na područja centralne Srbije (bez Beograda), Autonomne pokrajine Vojvodine i Beograda, proporcionalno broju domaćinstava.

 Foto: Pixabay

Republički zavod za statistku objavio je podatke iz istraživanja o upotrebi infromacionih tehnologija u domaćinstvima u toku prošle godine. Uzorak je alociran na područja centralne Srbije (bez Beograda), Autonomne pokrajine Vojvodine i Beograda, proporcionalno broju domaćinstava.

Obim uzorka iznosi 2 800 domaćinstava i 2 800 pojedinaca.

Na pitanje koje se odnosi na uređaje zastupljene u domaćinstvima ispitanici su mogli da daju više odgovora.

Istraživanje pokazuje da 98,5 oddsto domaćinstava poseduje TV, dok 95 odsto domaćinstava poseduje mobilni telefon. Laptop poseduje 56,1 odsto domaćinstava, što predstavlja povećanje od 2,2 odsto u odnosu na 2021. godinu, a 3,8 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Osnovni nalazi do kojih se u ovom istraživanju došlo ukazuju na to da 77 odsto domaćinstava u Republici Srbiji poseduje računar, što čini povećanje od 0,3 odsto u odnosu na 2021. godinu, a 2,7 odsto u odnosu na 2020. godinu. Zastupljenost računara u domaćinstvima varira u zavisnosti od teritorijalne celine: u Beogradu iznosi 93,7, u Vojvodini 73,5, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 70,8 i u Južnoj i Istočnoj Srbiji 69,9 odsto.

Više računara u gradovima

Razlike se mogu uočiti kada se uporedi zastupljenost računara u gradskim i ostalim delovima Republike Srbije: 82,9 naspram 67,2 odsto. U gradskim delovima zabeležen je rast od 0,5 odsto, dok je stopa rasta zastupljenosti računara u ostalim delovima Republike Srbije ostala na istom nivou.

Jaz u pogledu zastupljenosti računara u domaćinstvima vidljiv je kod strukture domaćinstava prema mesečnom prihodu. U kategoriji prihoda od 70 000 do 90 000 dinara, 96,1 odsto domaćinstava poseduje računar, odnosno 84,8 u kategoriji domaćinstava koja imaju prihod od 50 000 do 70 000 dinara.

U Srbiji, 83,2 odsto domaćinstava poseduje internet priključak, što čini povećanje od 1,7 odsto u odnosu na 2021. godinu, a 2,2 u odnosu na 2020. godinu.

Zastupljenost internet priključka najveća je u Beogradu i iznosi 93,0 odsto. U Regionu Vojvodine ona iznosi 81,9, u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije 80,7 i u Regionu Južne i Istočne Srbije 76,6 odsto.

Značajne razlike postoje i kada uporedimo zastupljenost internet priključaka u gradskim i ostalim naseljima: 87,6 naspram 75,8 odsto.

U poređenju sa 2021. godinom, u gradskim naseljima zabeležen je rast od 2 odsto, dok u ostalim delovima stopa rasta iznosi 1,1 odsto. Isto kao i kod zastupljenosti računara u domaćinstvima, veliki jaz postoji u pogledu posedovanja internet priključaka prema visini prihoda domaćinstva. Internet priključak većinom poseduju domaćinstva koja imaju mesečni prihod koji premašuje 90 000 dinara (99,6 odsto), dok učešće domaćinstava sa prihodom do 30 000 dinara iznosi svega 33,1 odsto.

Računar redovno koriste visokoobrazovani sa višim primanjima

U poslednja tri meseca 75,9 odsto ispitanika je koristilo računar, 2,2 je koristilo računar pre više od tri meseca, 4,6 pre više od godinu dana, dok 17,3 odsto nikada nije koristilo računar. Za 1,1 odsto se povećao broj korisnika računara u poslednja tri meseca u odnosu na 2021. godinu, za 3,5 odsto u odnosu na 2020. godinu, a za 4 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Udeo korisnika računara (u poslednja tri meseca), prema nivou obrazovanja: 94,2 odsto lica s višim i visokim obrazovanjem; 86 odsto lica sa srednjim obrazovanjem; 47,7 odsto lica sa obrazovanjem nižim od srednjeg obrazovanja

Istraživanje je pokazalo i da je 30,2 odsto internet populacije koristilo internet da bi odštampali zvanične obrasce sa veb-stranice ili aplikacije javne administracije.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve