U ŠTA VREDI ULAGATI U VREME POVEĆANE INFLACIJE?

U ŠTA VREDI ULAGATI U VREME POVEĆANE INFLACIJE?

Inflacija odnosi vrednost našeg novca, pa zbog toga treba da razmislimo o načinima kako da isti sačuvamo.

 Foto: Pixabay

Inflacija odnosi vrednost našeg novca, pa zbog toga treba da razmislimo o načinima kako da isti sačuvamo.

Informacije koje nam svakodnevno stižu putem medija nam govore da je kao posledica pandemije COVIDA-19 i rata u Ukrajini stigla – inflacija.

Svi koji se sećaju devedesetih godina u našoj zemlji, na sam pomen reči “inflacija” osete žmarce. Uprkos lošim predviđanjima za globalnu privredu, a posledično i za ekonomije država širom sveta, gotovo je izvesno da inflatorne vrednosti neće biti ni blizu onih kakve su zabeležene u našoj zemlji tokom 1993. godine.

Međutim, svaka inflacija, bez obzira na svoju visinu i jačinu, utiče negativno na vrednost našeg novca, pa zbog toga valja razmisliti o tome kako da uložimo naše pare kako bi sačuvali njihovu vrednost i u danima inflacije.

Zbog toga, možda ne bi bilo loše da razmotrite nešto od sledećih stvari.

Kratkoročna štednja

Kamate na štednju u bankama su i dalje manje od inflacije, pa samim tim nećete imati nekih velikih efekata od štednje na duže staze.

Međutim, kratkoročna štednja može da vam pomogne da donekle smanjite gubitke, makar dok ne smislite u šta da ulažete na duže staze.

Metali

Investiranje u plemenite metale može da bude poprilično klasičan izbor, ali taj izbor donosi pouzdanost u svim vrstama kriza. Po pravilu, metali vrlo retko gube na vrednosti, a rast njihove cene je umeren.

Kada kažemo metal, najčešće mislimo na zlato, a to je po pravilu investiciono zlato, koje može da se kupi i u manjim količinama, od jednog grama, pet ili 10 grama.

Znanje i veštine

Stečena znanja ne mogu da izbrišu ni ratovi, niti krize ili bilo kakva inflacija. Znanja i veštine vam mogu doneti napredak u životu i možete ih naplatiti.

Zbog toga plaćanje kursa ili škole u vreme inflacije izgleda kao vrlo dobar potez.

Garaža u Beogradu

Ulaganje u nekretnine je uvek, makar kada je Srbija u pitanju – gotovo sigurna stvar. Međutim, za kupovinu stana je potrebno zaista dosta novca, što nije slučaj kada je u pitanju – garaža.

Poslednjih godina je bukvalno eksplodirala prodaja i iznajmljivanje garaža u našem glavnom gradu, pa ukoliko imate dovoljno novca za kupovinu garažnog mesta – ono će vam u narednim godinama vrlo verovatno doneti profit.

Izvor: Kamatica

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve