VINO SREDNJEG BANATA MOGUĆI BREND GRADA

VINO SREDNJEG BANATA MOGUĆI BREND GRADA

Dugo je važilo da je vinski Srem, da je vinski južni Banat, da je vinski sever Bačke. Može li se dobro vino napraviti u srednjem Banatu? Dugo se smatralo da je to nemoguće.

Koliko će vina iz srednjeg Banata biti proglašeno za najbolje vino na različitim vinskim takmičenjima, teško da ko može pouzdano reći.

Prikupljanjem podataka i analizama ovde se ne bavi niko iako na području srednjeg Banata postoji veliki broj udruženja vinogradara i vinara. Veliki broj udruženja samo znači da ima i vinogradara i vinara, koji iz godine u godinu prave sve bolje vino.

Ove godine, na primer, u konkurenciji 214 uzoraka iz cele Vojvodine, crveno vino merlo, udruženja „Taraški vinogradi“, bilo je bez premca i ponelo prestižnu titulu generalnog pobednika.

Reč je o takmičenju pokrajinskog nivoa koje se redvono održava u Malom Iđošu.

Vina i to sve boljeg ima sve više. Da li je konačno prestao da važi stereotip da srednji Banat nije dobro područje za vino.

Dugo je važilo da je vinski Srem, da je vinski južni Banat, da je vinski sever Bačke. Može li se dobro vino napraviti u srednjem Banatu? Dugo se smatralo da je to nemoguće.

A onda je pre desetak godina nekoliko entuzijasta u selima u okolini grada prvo obnovilo zapuštene vinograde svojih deda i pradeda a onda krenulo u eksperiment – napraviti dobro vino srednjeg Banata.

 

Da li je šiler mogući brend srednjeg Banata?

Vinograde u gotovo svakom domaćinstvu dekretom je uvela Marija Terezija. Ova pametna vladarka, kako bi podigla zdravstveni nivo svojih podanika, koji su umirali mladi od bolesti močvare, vlage i vetra, naredila je da svako domaćinstvo mora imati svoju baštu a u bašti po jednu voćku svake sorte, od najranije do najkasnije, ne bi li stanovništvo jelo voće što je duže moguće. U tom obaveznom delu našla se i vinova loza. Po par čokota stonog grožđa a po koji i vinskog. E, sad šta napraviti kad imaš malo belog, malo crnog grožđa i to još različitih sorti?

Napraviti vino od svog grožđa, jednu kupažu svega što se obere u vinogradu. To se vino zvalo i zove šiler vino. Nepravedno zaboravljeno pa onda od pre nekoliko godina vraćeno u žižu.

Šiler vino idealno je da se od njega napravi brend. Srednji Banat ne može konkurisati vinima od sorti koje uspevaju bolje na drugim prostorima ali ne postoji nijedan razlog da vinari iz ovih krajeva ne promovišu vino koje se autentično pravilo ovde pre više od jednog veka.

 

Putevi vina srednjeg Banata

Putevi vina nešto je što u svetu privlači turiste. Mogućnost da svrate u vinariju koja je odmah pored vinograda, da od vlasnika saznaju sve o onome što se u vinogradu nalazi i da degustiraju vina iz podruma, tu na licu mesta, nova vrsta turista prosto obožava.

U stidljivim pokušajima da se promoviše domaće vino kao način rada i zarade, kao novi vid turizma, na putu vina našlo se i nekoliko vinarija u okolini Zrenjanina.

Na putu Novi Sad – Zrenjanin, kod Aradca može se videti specifično obeležje kojim se upućuje na Vinski podrum Šomođi.

Relativno dobrim putem može se stići do podruma porodice Šomođi i u prijatnom ambijentu probati vino proizvedeno od grožđa iz porodičnih vinograda koji se nalaze na nekoliko lokacija.

U Orlovatu, selo poznatom po Urošu Prediću, na mapi je vinski podrum Kojčić.

Ima dobrih vinara koji nemaju registrovane podrume ali prave dobro vino, kao što je još jedan Orlovaćanin, Branislav Prohaska.

Vinogradari i vinari iz srednjeg Banata, organizovani u udruženja, druže se, degustiraju, ocenjuju se međusobno a da šira javnost o tome malo ili skoro ništa ne zna.

Kako je vino i njegovo degustiranje trend u svetu, moglo bi se i prilično dobrim srednobanatskim pozabaviti. I to oni kojima je promocija lokalnih proizvoda i razvoj lokalnog turizma posao i nadležnost.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve