VIŠE PREDUZETNIKA I VIŠE ZAPOSLENIH

VIŠE PREDUZETNIKA I VIŠE ZAPOSLENIH

Iako svečana otvaranja, crveni tepih i presecanje vrpce dobiju samo velika preduzeća, odnosno velike investicije, opšte je poznato da su pravi pokretači razvoja društva preduzetnici, mala i srednja preduzeća.

Iako svečana otvaranja, crveni tepih i presecanje vrpce dobiju samo velika preduzeća, odnosno velike investicije, opšte je poznato da su pravi pokretači razvoja društva preduzetnici, mala i srednja preduzeća. Podaci o njima govore u kom se smeru jedno društvo kreće. Sudeći prema vrlo preciznim i temeljnim podacima, objavljenim u publikaciji Republičkog zavoda za statistiku, ove kategorije na privrednoj sceni Srbije beleže tendencije rasta. Koraci su mali, ali su unapred, i to je ono što ohrabruje. Podaci se odnose na period 2015.-2017. godina.

Brojke i brojke

U Srbiji je 2015. godine bilo registrovano 232 765 preduzetnika. Dve godine kasnije taj broj je 243 590.

U istom periodu broj mikro preduzeća povećan je sa 80 122 na 84 105. U 2015. bilo je 9 531 malih preduzeća a 2017. – 10 154. Povećan je i broj srednjih preduzeća sa 2182 na 2263.

Kako raste broj privrednih subjekata, raste i broj zaposlenih u njima. Najveći procenat povećanja zaposlenih zabeležen je za dve godine kod malih preduzeća, 11, 8 odsto, zatim kod preduzetnika 9,1 odsto, u srednjim preduzećima 9,3 odsto i mikro 4,6.

Najveći broj privrednih subjekata u svim kategorijama bavi se trgovinom na veliko i malo, popravkom motornih vozila, stručnim, naučnim, inovacionim i tehničkim delatnostima, smeštajem i ishranom.

 

Raste i promet i bruto dodata vrednost

Za dve godine koliko su podaci prikupljani i analizirani, rastao je i promet kod svih kategorija privrednih subjekata. Najviše u kategoriji malih preduzeća, 19,4 odsto, sledi povećanje prometa kod preduzetnika 16,8 odsto, mikro preduzeća 11,6 i srednjih 8,6 odsto.

Beleži se i rast bruto dodate vrednosti. Kod svih kategorija, rast je dvocifren. Najveći u kategoriji srednjih preduzeća 23,2 odsto, malih 23 odsto, kod preduzetnika 20,3 odsto i kod mikro preduzeća 17,6 odsto.

Raste i broj izvoznika. Zanimljivo je da je u kategoriji preduzetnika 10 odsto izvoznika više u 2017. u odnosu na 2105.

Najveći udeo domaćeg kapitala imaju mikro preduzeća, 76,2, najmanje mala preduzeća 53,1 odsto.

Što se tiče prerađivačke industrije, na teritoriji srednjeg Banata prerađivačkom industrijom bavi se 606 preduzetnika, što je povećanje u odnosu na dve godine ranije. Kod preduzetnika koji se bave prerađivačkom delatnošću, zaposleno 1169 radnika. Prerađivačkom industrijom bavi se 169 mikro preduzeća, 38 malih i 21 srednje. U mikro preduzećima koja se bave prerađivačkom industrijom zaposleno je 322 radnika, u malim 864 a u srednjim 2701. Samo srednja preduzeća u prerađivačkoj industriji beleže pad broja zaposlenih.

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve