VIŠE TROŠIMO NEGO ŠTO ZARADIMO, NAJVIŠE NOVCA ODE NA HRANU

VIŠE TROŠIMO NEGO ŠTO ZARADIMO, NAJVIŠE NOVCA ODE NA HRANU

Istraživanje je rađeno na osnovu podatka da prosečno domaćinstvo čini 2,67 člana.

 Foto: Pixabay

U 2022. godini, prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu (sva domaćinstva) iznosili su 78 393 dinara, a izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava (sva domaćinstva) iznosili su 78 678 dinara. U odnosu na 2021. godinu, prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi viši su za 9,3 i izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava viši su za 9,4 odsto, nominalno, podaci su koje je objavio Republički zavod za statistiku.

Istraživanje je rađeno na osnovu podatka da prosečno domaćinstvo čini 2,67 člana.

Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi domaćinstava u gradskim područjima iznosili su 80 697 dinara (viši su za 9,2 odsto nominalno, u odnosu na 2021), a kod domaćinstava u ostalim područjima iznosili su 74 644 dinara (viši su za 9,5 odsto nominalno, u odnosu na 2021).

Najveće prosečne prihode imaju domaćnstva u Beogradu, 90 056 a najmanji prihodi su na jugu Srbije, 73 510 dinara.

Procentualno, 49,9 odsto prihoda dolazi iz zarada a 32,1 iz penzija.

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u gradskim područjima iznosili su 81 087 dinara (viši su za 9,2 odsto nominalno, u odnosu na 2021), dok su kod domaćinstava u ostalim područjima iznosili 74 739 dinara (viši su za 9,7 odsto nominalno, u odnosu na 2021).

Najveći udeo u prihodima u novcu i u naturi (sva domaćinstva) imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa – 49,9 odsto, penzije – 32,1 odsto, prihodi od polјoprivrede, lova i ribolova – 4,3 odsto, naturalna potrošnja – 3 odsto, prihodi van redovnog radnog odnosa – 2,6 odsto, primanja od socijalnog osiguranja – 2,5 odsto i 5,6 odsto čine prihodi iz ostalih izvora.

Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava (sva domaćinstva) čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića – 36 odsto i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva – 16,1 odsto.

Slede izdaci za transport – 8,9 odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge – 5,9 odsto, za komunikacije – 5,5 odsto, za rekreaciju i kulturu – 5,1 odsto, za odeću i obuću – 4,9 odsto, za alkoholna pića i duvan – 4,7 odsto, za zdravlјe – 4,4 odsto i 8,5 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

 

Evropljani za hranu izdvajaju duplo manje

Domaćinstva u Evropskoj uniji izdvajaju najviše za stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva, čak četvrtinu svog budžeta. To pokazuju poslednji objavljeni podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat) iz 2021. godine.

Kada je reč o zemljama članicama EU, za stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva tokom 2021. godine najviše je izdvajano u Slovačkoj – skoro trećina kućnog budžeta (31,3 odsto). Slede Finska sa blizu 30 procenata i Danska sa 28,7 odsto. Stanovnici Malte izdvajaju najmanje (15,2 procenta), potom Litvanije (15,8 odsto) i Hrvatske (16,2 procenta).

Za ovu kategoriju najviše izdvajaju stanovnici Rumunije (25,2 procenta), a najmanje u Irskoj (8,3 odsto), preneli su mediji.

Troškovi za transport bili su na trećem mestu, čineći 12,1 procenat ukupnih rashoda.

Evropljani troše i na „Rekreaciju i kulturu“ 8 odsto, “Restorani i hoteli” 6,6, odsto, “Zdravlje” 4,7 odsto i „Odeća i obuća“, 4,2 odsto.

Učešće troškova za nameštaj i opremu za domaćinstvo, kao i troškova za obrazovanje, bilo je stabilno u EU i činilo je u 2021. godini šest, odnosno 0,9 procenata ukupnih rashoda.

U 2021. godini u Evropi je smanjena potrošnja domaćinstava za alkoholna pića i duvan, kao i troškova za ostale robe i usluge, kao i izdvajanja za komunikacije.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve