VIŠE ZAPOSLENIH U PRIVATNOM NEGO U DRŽAVNOM SEKTORU

VIŠE ZAPOSLENIH U PRIVATNOM NEGO U DRŽAVNOM SEKTORU

Prema poslednjim objavljenim podacima, zaposlenost povećana za 2,8 odsto. Žene i dalje radno neaktivnije i slabije plaćene.

Prema poslednjim objavljenim podacima, zaposlenost povećana za 2,8 odsto. Žene i dalje radno neaktivnije i slabije plaćene.

Prema poslednjim podacima koje je u svom godišnjaku objavio Republički zavod za statistiku, više zaposlenih ima u privatnom nego u državnom sektoru. Zaposlenost je u odnosu na 2016. godinu povećana za 2,8 odsto a zarade su veće za 3,8 odsto.

Ali da krenemo redom i to redom koji se tiče privatnog preduzetništva.

Broj registrovanih preduzetnika u 2017. godini, organizovanih u samostalne radnje, na teritoriji cele Srbije je 242 357.

Najviše ih je u severnom delu zemlje, u koji spada i region Beograda, 127 146. U Vojvodini, broj samostalnih radnji 59 920.

Ako posmatramo Vojvodinu, najviše preduzetnika ima u trgovini na veliko i malo, i popravkama motornih vozila, 14 289, sledi prerađivačka industrija, 8918, građevinarstvo 4870. Vojvodina drži korak sa Beogradom u gotovo svim oblastima osim u informisanju i komunikacijama, gde ima duplo manje preduzetnika u Vojvodini nego u Beogradu, kao i u stručnoj, naučnoj i tehničkoj delatnosti gde je situacija slična.

Kako stvar stoji sa prometom?

I po prometu na prvom mestu je trgovina na veliko i malo, koja u ukupno ostvarenom prometu učestvuje sa 39,1 odsto a sledi prerađivačka industrija sa 31,9.

Kako stoji stvar sa veličinom preduzeća?

Od ukupnog broja privatnih preduzeća, najviše ih je mikro, slede mala, srednja dok je velikih u ukupnom broju, vrlo malo.

Kod preduzetnika je zaposleno 1 064 642 ljudi.

Najviše zaposlenih ima, logično u velikim preduzećima, bez obzira što broj velikih nije – veliki. Dakle, u velikim preduzećima zaposleno je 430 776 radnika, u srednjim 224 883, u mikro preduzećima je zaposleno 215 064 a u malim 193 919 radnika.

Inače, ukupno zaposlenih u 2017. godini je 2 794 659. U odnosu na 2016. godinu, to je povećanje za 2,8 odsto.

Zanimljivo je da u strukturi radno neaktivnih, ima više žena nego muškaraca.

Prosečna zarada u odnosu na 2016. porasla je za 3,8 odsto. Muškarcima je porasla 4,1 odsto a ženama 3,7 odsto.

U kategoriji zaposlenih, 56,7 odsto ima završenu srednju školu, 25,4 ima visoko obrazovanje, niže 17,6 odsto i bez škole je 0,3 odsto.

U kategoriji nezaposlenih 63 odsto ih je sa srednjim obrazovanjem, sa visokim bez posla je 22,7 odsto, sa nižim 13,9 i bez škole 0,3 odsto.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve