VLADA USVOJILA ODLUKU O POVEĆANJU MINIMALCA

VLADA USVOJILA ODLUKU O POVEĆANJU MINIMALCA

Vlada Srbije je saopštila da je usvojila odluku kojom se minimalna cena rada za sledeću godinu uvećava za 14,3 odsto, odnosno sa 201,22 dinara po radnom času na 230 dinara.

 Foto: Pixabay

Vlada Srbije je saopštila da je usvojila odluku kojom se minimalna cena rada za sledeću godinu uvećava za 14,3 odsto, odnosno sa 201,22 dinara po radnom času na 230 dinara.

To znači da će prosečna minimalna zarada u 2023. godini iznositi 40.020 dinara mesečno.

„Posebno je važno što je postignuto da minimalna zarada realno raste više nego što raste inflacija, kako bi se očuvao, ali i poboljšao, kvalitet života građana Srbije“, navedeno je u sopštenju.

Vlada Srbije produžila je, za još sedam dana, privremenu zabranu izvoza evro dizela EN 590.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je visina minimalne zarade od 40.020 dinara za 2023. godinu, rezultat uspostavljene ravnoteže između zahteva poslodavaca i sindikata, i da ona podrazumeva dalje očuvanje životnog standarda građana, kao i zaposlenosti radnika koji primaju najniže zarade.

Ministar je gostujući na RTS-u objasnio da je makroekonomska stabilnost, održavanje postojeće zaposlenosti i povećanje zarada, bio cilj kojim se vodila Vlada Republika Srbije.

Mali je naglasio da je ukupan trošak navedenog povećanja minimalnih zarada 41 milijarda dinara, odnosno 350 miliona evra, kao i da će veći deo tih troškova snositi Vlada Srbije. On je objasnio da će neoporezivi deo zarade biti uvećan sa 19.300 na 21.712 dinara, dok će za jedan procentni poen biti umanjeni doprinosi za PIO na teret poslodavca.

„Želimo da očuvamo životni standard građana, a povećanje minimalne zarade je samo deo paketa. Važno je da građani razumeju da se, kada se donosi jedna ovako teška odluka, mora uzeti u obzir više faktora – da treba da se poveća standard, ali da sa druge strane ne ostanemo bez teško stečenih radnih mesta“, precizirao je Mali.

On je naveo da je postojala reakcija poslodavaca koji su rekli da u uslovima krize i rasta cene energenata, oni nemaju prostora da povećavaju plate, kao i da je Vlada uvažila taj argument, tako što će preuzeti najveći teret povećanja plata.

„Ni na koji način ne želimo da ih dovedemo u situaciju da zbog povećanja plata otpuštaju radnike. Hteli smo da im taj argument izbijemo iz ruke“, precizirao je Mali.

On je rekao i da je pre desetak dana Republički zavod za statistiku izašao sa podatkom da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 8,9 odsto, što je istorijski najniža stopa u našoj zemlji.

Na primedbe da minimalna zarada ne prati minimalnu potrošačku korpu, ministar finansija odgovara da treba imati u vidu da minimalna zarada nije socijalna, već ekonomska kategorija, i da ona podrazumeva isplatu određene sume novca, u slučaju da poslodavac upadne u teškoće.

Izvor: Nova

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve