ZA PODSTICANJE ZAPOŠLJAVANJA: OD JAVNIH RADOVA DO SAMOZAPOŠLJAVANJA

ZA PODSTICANJE ZAPOŠLJAVANJA: OD JAVNIH RADOVA DO SAMOZAPOŠLJAVANJA

Opština Žitište raspisala je pozive za javne radove, stručnu praksu i novo zapošljavanje, opština Nova Crnja za novo zapošljavanje i stručnu praksu, dok su u opštini Novi Bečej aktuelni programi javnih radova, novog zapošljavanja i samozapošljavanja.

Nastavljena je pozitivna praksa uvođenja podsticajnih mera zapošljavanja – udružuju se finansijska sredstva lokalnih samouprava Srednjobanatskog okruga i Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ). Tako je Opština Žitište raspisala pozive za javne radove, stručnu praksu i novo zapošljavanje, opština Nova Crnja za novo zapošljavanje i stručnu praksu, dok su u opštini Novi Bečej aktuelni programi javnih radova, novog zapošljavanja i samozapošljavanja.

 

  • To su socijalno-humanitarne delatnosti, održavanje i obnavljanje javne infrastrukture, kao i održavanje i zaštita životne sredine i prirode – kaže Aleksandra Štrbac, savetnica za planiranje karijere u filijali zapošljavanja u Zrenjaninu. – Projekti javnih radova traju do četiri meseca, radnici koji se uključe biće angažovani po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima s tim da se obezbedi najmanje 70 odsto nezaposlenih iz kategorija ugroženih na tržištu rada. Mesečna prinadležnost je do 22.000 dinara – navodi ona.

 

Po programu za samozapošljavanje, nezaposlenim sa područja novebečejske komune, za privatni biznis za novoregistrovane delatnosti odobrava se subvencija od 200.000 dinara (odnosno 220.000 za viškove zaposlenih, a 240.000 za nezaposlene osobe sa invaliditetom). Javni poziv otvoren je do 5. jula.

 

Javni pozivi za program novog zapošljavanja teže zapošljivih lica u sve tri opštine otvoreni su do utroška sredstava, a najkasnije do 29. novembra. Subvencija za ovu meru je u jednokratnom iznosu od 200.000 dinara i odobrava se poslodavcima na teritoriji opština Žitište, Nova Crnja i Novi Bečej. U opštinama Žitište i Nova Crnja to su radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, viškovi zaposlenih, Romi, lica bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, žene, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, mladi do 30 godina, lica starija od 45 godina. Dodatne ciljne grupe u novocrnjanskoj lokalnoj zajednici su izbegla i raseljena lica i pripadnici sporazuma o readmisiji, a u Žitištu i žrtve porodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima. Novi Bečej: teže zapošljive kategije, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, žrtve porodičnog nasilja, lica starija od 50 godina sa statusom viškova zaposlenih i mladi do 30 godina starosti, bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, u domskom ili hraniteljskom smeštaju.

 

Na javne pozive za stručnu praksu opština Nova Crnja i Žitište može da se konkuriše do utroška sredstava, a najkasnije do 29. novembra.

 

Stručna praksa traje najduže 12 meseci, a angažovani dobijaju novčanu naknadu, zavisno od stepena stručne spreme. Iznos je 16.000 dinara za one sa završenom srednjom školom, 18.000 za lica koja su završila visoke škole, a sa četvorogodišnjim visokim obrazovanjem 20.000 dinara.

 

Izvor: List Zrenjanin

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve