ZABRANJUJE SE RAD NEDELJOM U HRVATSKOJ

ZABRANJUJE SE RAD NEDELJOM U HRVATSKOJ

Uskoro počinje realizacija zabrane rada nedeljom u Hrvatskoj, potvrdio je portparol tamošnje Vlade, Marko Milić.

Uskoro počinje realizacija zabrane rada nedeljom u Hrvatskoj, potvrdio je portparol tamošnje Vlade, Marko Milić.

Podsetimo, reč je o predizbornom obećanju Hrvatske Demokratske Zajednice, u kojem su najavili zabranu rada nedeljom tokom 14 radnih nedelja godišnje, koje bi određivali sami poslodavci.

„Što se tiče neradne nedelje, stav Vlade HDZ nije se promenio, želimo da nedelja bude neradna. Pripremamo zakon kojim će se regulisati rad nedeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu porodice i najbližih“, izjavio je za Index.hr Milić.

Za sada se zna da Vlada planira da zabrani rad većinu nedelja. Tada bi smele da rade samo pekare, benzinske pumpe i kiosci, a verovatno i trgovine na stanicama.

Kako je istakao Milić, već ove nedelje održaće se prvi sastanci na tu temu sa sindikatima, a sa poslodavcima bi trebalo da se razgovara nakon toga.

„Konačan predlog i određivanje konkretnog broja neradnih nedelja se još definiše, pa će Vlada o tome razgovarati i sa socijalnim partnerima. Resorni ministri, Aladrović i Ćorić, sastaće se ove nedelje sa predstavnicima SSSH i Sindikata trgovine oko te teme. Održaćemo i dijalog sa poslodavcima“, naglasio je Milić.

I ministar rada i penzionog sistema Josip Aladrović je potvrdio da se već sastaje sa sindikatima.

„Naš generalni stav je da nedelja bude neradna. Uz taj civilizacijski stav treba da nađemo kompromis. Predlog Vlade je da deo nedelja bude radan, ali većina nedelja biće neradne“, rekao je Aladrović.

Komentarisao je i nedavnu odluku Ustavnog suda, koji je osporio odluku Stožera o privremenoj zabrani rada nedeljom, zbog epidemije korona virusa.

„Imamo istoriju sa Ustavnim sudom, ali verujemo da ćemo naći optimum, da svi budu zadovoljni. Ovu poslednju odluku Ustavnog suda ne dovodimo u korelaciju“, rekao je Aladrović.

Ustavni sud Hrvatske je, odlučujući o merama koje je Nacionalni stožer civilne zaštite doneo zbog pandemije, jedino privremenu zabranu rada nedeljom proglasio protivustavnom, podseća Index.hr.

Izvor: Biznis.rs

 

Foto: Pexels

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve