ZEMLJE SA NAJBOLJIM I NAJGORIM PUTEVIMA U EVROPI – EVO GDE JE SRBIJA

ZEMLJE SA NAJBOLJIM I NAJGORIM PUTEVIMA U EVROPI – EVO GDE JE SRBIJA

Najbolji putevi u Evropi, oni koji se nalaze u Holandiji i Švajcarskoj, takođe su među najboljima na svetu, pokazuju podaci Izveštaja o globalnoj konkurentnosti koji objavljuje Svetski ekonomski forum. Podaci se odnose na pretpandemijsku 2019. godinu.

 Foto: Pixabay

Najbolji putevi u Evropi, oni koji se nalaze u Holandiji i Švajcarskoj, takođe su među najboljima na svetu, pokazuju podaci Izveštaja o globalnoj konkurentnosti koji objavljuje Svetski ekonomski forum. Podaci se odnose na pretpandemijsku 2019. godinu.

Prema tim podacima, Srbija je ocenjena sa 3,5, Crna Gora sa indeksom 3,9, Sjeverna Makedonija 3,4 i Bosna i Hercegovina 2,8.

Najbolji putevi u srednjoj i istočnoj Evropi nalaze se u Austriji (ocena 6) i susednoj Hrvatskoj (5,6).

Hrvatska je zanimljiv primer s obzirom da je saobraćajna infrastruktura u zemlji među najboljima u Evropi i 12. najbolja u svetu. Počevši od 2000-ih, zemlja je krenula u ambiciozan niz projekata razvoja putne infrastrukture sa ciljem povećanja kvaliteta puteva, posebno auto-puteva. Budući da je Hrvatska jedna od najposećenijih turističkih lokacija u Evropi, važnost saobraćajne infrastrukture bila je kritična, a ulaganja u ovaj sektor ogromna.

Još jedna pozitivan primer je Turska sa ocenom 5, više od nekih zapadnoevropskih i severnoevropskih zemalja – čak iznad Norveške (4,5) i Velike Britanije (4,9).

Težak teren za izgradnju puteva, pogoršan bezbrojnim fjordovima i relativno retkim stanovništvom, objašnjava zašto Norveška ima niži rezultat od svojih nordijskih suseda.

Najgori putevi su u istočnoj Evropi

Na donjem kraju ove lestvice su pomenuta Bosna i Hercegovina i Moldavija, sa najgorim evropskim putevima. Tek nešto bolje rezultate imaju Rumunija i Ukrajina (po 3,0), Bugarska i Severna Makedonija (po 3,4), te Srbija sa 3,5 bodova.

Globalna perspektiva

Singapur je svetski lider i ima 6,5, a slede ga Holandija (6,4) i Švajcarska (6,3), sa Hong Kongom i Japanom, svaki sa po 6,1 bod.

Najgori putevi na svetu nalaze se u Čadu (1,9), Mauritaniji i Madagaskaru (2), te Jemenu, Haitiju i DR Kongu , sa ocenom 2,1.

Informacije korišćene za kreiranje mape preuzete su iz Izveštaja o globalnoj konkurentnosti 2019, koji je objavio Svetski ekonomski forum. Ovaj izveštaj rangira 141 zemlju na osnovu njihovog učinka u različitim kategorijama. Rezultati ankete korišteni su za generisanje nekih od tih ocena.

Od učesnika je zatraženo da procene situaciju za određene domene na nivou zemlje, a 12.987 poslovnih menadžera iz 139 ekonomija širom sveta odgovorilo je na 78 pitanja ankete. Jedno od postavljenih pitanja je bilo: “Koji je kvalitet (obim i stanje) putne infrastrukture u vašoj zemlji?”.

Ljudi su imali mogućnost da daju ocenu od 1 (izuzetno loše – među najgorima na svetu) do 7 (izuzetno dobro – među najboljima na svetu).

Opšti trendovi

Iako je opšti trend primetan (zemlje istočne Evrope u prosjeku imaju lošije rezultate od onih u zapadnoj i severnoj Evropi), postoji nekoliko odstupanja.

Na primer, Belgija ima znatno lošije puteve od svojih suseda. Taj kontrast je još jači s obzirom na to da Holandija ima najbolji kvalitet puteva u Evropi (ocjena od 6,4 u poređenju sa Beligumovim 4,4). I, naravno, to je rezultiralo da Holanđani zbijaju šale na račun svojih komšija, govoreći da razlika između puteva u Holandiji i Belgiji nije samo vidljiva – to možete osetiti i čuti!

Island takođe ima nisku ocenu od 4,1 bod, verovatno zbog svoje retke populacije i neravnog terena.

Izvor: eKapija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve