ŽETVA

ŽETVA

Žetva je najvažniji posao u godini. Kada se pšenica, ili žito skinu sa njive, to je garancija da će biti brašna i hleba.

Žetva je najvažniji posao u godini. Kada se pšenica, ili žito skinu sa njive, to je garancija da će biti brašna i hleba.

Danas se, zahvaljujući velikim mašinama, žetva završi za nedelju dana. Nekada je trajala nedeljama i to je bio tek početak obezbeđivanja dovoljno hrane do naredne žetve.

Jer, nekad, kad se žito skine sa njive i odnese kući, sledi vršidba.

I kako uz žetvu idu risar i risaruša, tako uz vršalicu idu plevaroši, slamaroši, pušćaši.

Ovršeno žito smešta se u džakove, džakovi se nose na tavan da bi se na tavanu opet našli na podu i tamo čekali da se opet smeste u džakove i stigli do mlina i mlinara.

I onda, kao brašno, stigli do domaćice, koja će od njega umesiti hleb.

Danas se posao koji je nekada trajao nekoliko nedelja uz mnogo fizičkog posla i znoja, obavi za nekoliko dana a hleb se kupuje u prodavnici i to već isečen u kriške.

Jedno je domaćinstvo nekada bilo skoro u potpunosti samoodrživo. Trošilo se ono što se proizvelo. Kupovali su se samo so, šećer, biber je već spadao u luskuz, petrolej za lampu…

Pred početak košenja žita, što je bio jedan od najtežih poslova, obavezan je doručak. To je doručak koji mora biti kaloričan, jak, mora dati dovoljno snage onima koji veliki posao počinju.

I taj je doručak stizao iz bašti i voćnjaka jednog samoodrživog domaćinstva.

Na trpezi su obavezno morali da se nađu slanina, šunka, kobasica, kuvani krompir, kuvana jaja. Od salate, paradajz koji je već dospeo u baštama, krastavci koji su se ukiselili na suncu, crni i beli luk. Tu je i kiselo mleko, ponegde sos od višanja koje su se već ubrale, od voća jabuke petrovače i kajsije. Zasladi se štrudlama od maka, višanja, oraha, ko ih ima.

Pre doručka i pomalo uz posao pila se domaća rakija. Posle, samo voda, dobro rashlađena.

U žetvu su uključeni svi članovi domaćinstva, svako ima svoje zaduženje, od najmlađih do najstarijih.

Dok traje žetva i večera, koja je radene čekala kad sunce zađe, morala je biti posebna. Da nagradi vredne radnike posle dugačkog dana i teškog posla.

Za razliku od običnih dana, kada se kuvaju jela bez mesa, kad se kosi žito meso je obavezno, jer težak se posao nastavlja i sutra. Kuva se pileći paprikaš, kokošija supa. Mese se krofne.

Tako je nekad bilo a sad se samo spominje. I na retkim mestima prikazuje.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve