ZRENJANIN U DRUGOJ GRUPI PO RAZVIJENOSTI, ŽITIŠTE U TREĆOJ

ZRENJANIN U DRUGOJ GRUPI PO RAZVIJENOSTI, ŽITIŠTE U TREĆOJ

Agencija za privredne registre objavila je Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja, na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa polugodišnjim podacima za 2022. godinu.

Foto: Pixabay

Agencija za privredne registre objavila je Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja, na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa polugodišnjim podacima za 2022. godinu.

Podaci na Mapi pokazuju da su realizatori podsticaja regionalnog razvoja u prvom polugodištu 2022. godine realizovali sredstva podsticaja u značajnom obimu. Ukupni podsticaji u prvoj polovini tekuće godine realizovani su u iznosu od 88,8 milijardi dinara, pri čemu se 71,7 milijardi ili 80,7odsto odnosi na bespovratna sredstva, koja su za 14,8 odsto veća u odnosu na isti period prethodne godine.

Najveći deo ukupno realizovanih podsticaja usmeren je privredi, i to privrednim društvima i preduzetnicima 49 milijardi, što je 55,1 odsto i poljoprivrednim gazdinstvima 14,1 milijardi, što je 15,8 odsto.

Značajan iznos podsticaja dat je i institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke, u koje je uloženo 16,1 milijardi ili 18,2 odsto ukupno realizovanih podsticaja.

Prema nameni ulaganja oko 83 odsto ukupno realizovanih podsticaja (73,7 milijardi dinara) usmereno je u: saobraćajnu infrastrukturu (23,5 milijardi dinara); obrazovanje, nauku, kulturu i sport (19,1 milijardi), podsticanje proizvodnje (17 milijardi), kao i u podsticanje poljoprivrede (14,1 milijardi dinara). Ulaganje u navedene oblasti povećano je za 39,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

I podaci za srednji Banat u dobrom delu se slažu sa globalnim podacima.

A evo kako izgledaju osnovni podaci za grad Zrenjanin i opštine koje pripadaju Srednjobanatskom upravnom okrugu.

Zrenjanin

Po utvrđenim kriterijumima, Zrenjanin spada u II grupu gradova i opština po razvijenosti.

Prema projekciji, Zrenjanin je u 2021. godini imao 113 248 stanovnika. Do kraja decembra, kada budu objvaljeni preliminarni podaci iz popisa, znaće se koliko je projekcija bila precizna.

U prošloj godini Zrenjanin je imao 37 534 zaposlenih a prema podacima iz prvih šest meseci ove godine, 5 297 nezaposlenih. Prosečna plata bila je 61 844 dinara, što je ispod republičkog proseka.

U strukturi nezaposlenih, najviše je onih sa srednjom stručnom spremom, 1 271 a najmanje visokokvalifkovanih, samo 17. Sa završenim fakultetom, posao čeka 645 lica.

Na teritoriji grada, poslovalo je 1 370 privrednih društava. Novoosnovanih u ovoj godini, dosada, je 50 a ugašenih 18. Poslovalo je i 3 696 preduzetnika. Novoosnovanih je 238 a ugašenih 161.

U odnosu na prethodne godine, ne primećuje se ni rast ni pad u većem obimu.

Žitište

Opština Žitište, po utvrđenim standardima i razvijenosti, spada u III grupu opština. Prema projekciji, Žitište je u 2021. godini imalo 14 487 stanovnika. U ovoj je opštini relativno loš odnos između zaposlenih i nezaposlenih. Zaposlenih je 3 869 a nezaposlenih 1 561. Prosečna plata u 2021. bila je 54 796 dinara.

Najviše nezaposlenih ima srednju stručnu spremu, njih 408 a najmanje je nezaposlenih sa visokom kvalfikacijom, pet. Sa fakultetom je 59 nezaposlenih.

Na teritoriji opštine posluje 130 privrednih društava, novih je pet a ugašenih jedan.

Posluje i 298 preduzetnika. Novoosnovanih je 30 a ugasilo ih se 13.

U sledećem nastavku obrađene će biti opštine Sečanj, Nova Crnja i Novi Bečej.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve