Pravni saveti

Pravni saveti

OBAVEZE PRIVREDE PO NOVOM ZAKONU O ARHIVSKOJ GRAĐI I ARHIVSKOJ DELATNOSTI

02.02.2021.
Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je 24. januara 2020. godine Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti kojim se uređuje sistem zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala bez obzira na oblik u kome oni nastaju, kao i uslovi i način korišćenja arhivske građe, ali i organizacija, delatnost i nadležnost arhiva u Republici Srbiji.
Detaljnije
Pravni saveti

TEST SAMOSTALNOSTI PREDUZETNIKA – PRIMENA OD MARTA 2020. GODINE

03.03.2020.
Ideja Zakonodavca da uvede test je da se na bazi određenih kriterijuma utvrdi da li osoba kod nalogodavca radi kao preduzetnik ili obavlja poslove koje bi u redovnom toku obavljalo zaposleno lice. Mnogi poslodavci izbegavaju zasnivanje radnog odnosa, već svojim zaposlenima otvaraju preduzetničke radnje.
Detaljnije
Pravni saveti

INFORMATIVNI TEKST U VEZI SA MUZIČKIM DINAROM

20.02.2019.
Osnov za plaćanje naknade je imovinsko prava autora koji ima pravo na ekonomsko iskorišćavanje svog dela, kao i dela koje je nastalo preradom njegovog dela. Za svako iskorišćavanje autorskog dela od strane drugog lica autoru pripada naknada. Autoru i proizvođaču fonograma, koji je strano lice, priznaju se prava predviđena ovim zakonom na osnovu međunarodnog ugovora […]
Detaljnije
Pravni saveti

Razmatranje bitnih pitanja radnopravnih odnosa

08.12.2017.
Radnopravni odnos se zasniva ugovorom o radu, koji zaključuju poslodavac i zaposleni. Ugovor o radu može biti zaključen na određeno ili na neodređeno vreme. U slučaju zasnivanja radnog odnosa na određeno vreme, isti ne može trajati duže od 24 meseca. Ukoliko zaposleni nastavi sa radom nakon isteka vremena na koji je ugovor zaključen i to […]
Detaljnije
Pravni saveti

Razmatranje uslova za namirenje i obezbeđenje potraživanja

07.12.2017.
U privrednom poslovanju, često dolazi do toga, da se moraju zaštiti poslovni interes od problema koji mogu nastati u pravnom prometu, a pre svega se odnose na naplatu potraživanja, ili izvršenja ugovorne obaveze. Pravni poslovi, kao i poslovanje uopšte, može imati neželjene ishode, pa stoga postoje sudski i vansudski načini njihove zaštite.
Detaljnije
Pravni saveti

Razmatranje bitnih pitanja koja se odnose na ugovorne odnose

07.12.2017.
Ugovaranje poslova za svaki privredni subjekt predstavlja jednu od važnijih aktivnosti. Preduzetnici i poslovni ljudi kod nas vrlo često ovom segmentu poslovanja ne pridaju potrebanu pažnju. Vrlo često se poslovi zaključuju „na reč i obraz“, ili sa neodgovarajućom dokumentacijom, koja potom samo posredno upućuje na elemente usmenog ugovora koji je sklopljen.
Detaljnije
Pravni saveti

Razmatranja pravnog statusa privrednih društava i preduzetnika

07.12.2017.
Privredno društvo je pravno lice koje obavlja delatnost radi sticanja dobiti. Privredni društva se mogu organizovati kao društva lica i društva kapitala. Društva lica su Ortačko društvo ( OD ) i komanditno društvo ( KD ), dok su društva kapitala društvo sa ograničenom odgovornošću ( DOO ) i akcionarsko društvo ( AD ). Društva lica […]
Detaljnije
Pravni saveti

Uvod u temu pravnog položaja poslodavca

07.12.2017.
Tekstovi koji su ovde priređeni su instruktivnog karaktera. Naime, kao osnovno pitanje koje se nametnulo, bilo je koje oblasti odabrati za pravni prikaz.  Procenili smo da su to svakako pitanja koja se odnose na pravno-statusne mogućnosti lica koja nameravaju da osnuju neki privredni subjekt, zatim pristup ugovaranju poslova, potom pitanja oko obezbeđenja i naplate potraživanja, […]
Detaljnije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve