BIZNIS VESTI – Čep za flašu postaje obaveza

BIZNIS VESTI – Čep za flašu postaje obaveza

Foto: Pixabay

Zbog novih pravila Evropske unije, svaka plastična flaša ima pričvršćen čep.

Kada je ovo uvedeno, mnogima je odmah išlo na živce. Gotovo da nema osobe koja je otvorila flašu, a da im pričvršćen čep nije zasmetao.

Iza ovoga, međutim, stoji dobra ekološka priča. Direktivu o tome kako treba postupati sa plastičnim i kartonskim proizvodima za jednokratnu upotrebu, Evropska unija je najavila još 2018. godine. Nalaže da će pića moći da se prodaju u plastičnim flašama samo ako čep bude pričvršćen za nju. Procenjuju da bi na ovaj način količina otpada bila smanjena za 10 odsto, piše Nova ekonomija.

Dešava se da se čepovi odvoje i završe gde ne treba, tako zagađujući životnu sredinu i ne reciklirajući se. Razgradnja plastike u prirodi je proces koji traje godinama, stoga je EU došla na ovu ideju.

Do jula ove godine sve države EU moraju da ukinu odvojive čepove na plastičnim flašama do tri litre i da ih zamene, piše Nova ekonomija.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve