APR OBJAVIO PUBLIKACIJU O POSLOVANJU EKONOMSKIH CELINA

APR OBJAVIO PUBLIKACIJU O POSLOVANJU EKONOMSKIH CELINA

Agencija za privredne registre (APR) je objavila Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2019. godini, sačinjen na osnovu podataka iz konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2019. i 2018. godinu.

Agencija za privredne registre (APR) je objavila Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2019. godini, sačinjen na osnovu podataka iz konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2019. i 2018. godinu.

U izveštaju su u analizirane finansijske performanse za 653 ekonomske celine, u kojima su matična privredna društva imala kontrolu nad 2.005 zavisnih i pridruženih pravnih lica. U ekonomskim celinama, broj zaposlenih je povećan sa 312.899 na 314.981 radnika.

Kako se navodi u izveštaju, kao i prethodne godine, sa najviše pravnih lica u svom sastavu poslovala je grupa Delta Holding u kojoj je bilo 56 pravnih lica, od kojih je 17 imalo sedište u inostranstvu, navodi se u izveštaju APR-a.

Prema obimu konsolidacije, zatim slede dve grupe koje su obuhvatale po 43 pravna lica – Koefik doo Beograd i MPZ Agrar Dva doo Novi Sad (osnovana u 2019. godini).

Potom, u okviru MK Group je bilo 36 povezanih pravnih lica, od kojih je pet iz inostranstva. Znatno veći broj pravnih lica sa inostranim sedištem (25) bio je u okviru I&F Grupa , u kojoj su poslovala 33 pravna lica. U ekonomskoj celini MPZ-Agrar Novi Sad bilo je grupisano 27 pravnih lica, a jedno manje bilo je u MK Holding (26).

Kako navodi APR, tokom 2019. godine, ekonomske celine su realizovale za 2,5% veći obim ukupne poslovne aktivnosti i ostvarile ukupne prihode u visini od 3.774.667 miliona dinara. Ukupni rashodi su porasli za 2,7% i iskazani su u iznosu od 3.602.406 miliona dinara.

– Na ukupnom nivou, ekonomske celine poslovale su profitabilno, pri čemu beleže pozitivan neto rezultat od 137.764 miliona dinara, koji je za 3,5% smanjen u poređenju sa prethodnom godinom. Sa neto dobitkom su poslovale 553 celine, u čijem sastavu je bilo 1.713 zavisnih i pridruženih pravnih lica. Negativan učinak je imalo sto ekonomskih celina, koje su u krugu konsolidacije imale 292 zavisna i pridružena pravna lica – navodi se.

Ekonomske celine su u 2019. godini uvećale finansijske kapacitete i raspolagale su poslovnom imovinom od 5.453.221 milion dinara, većom za 3,5%, i kapitalom od 2.864.381 milion dinara, koji je povećan za 8,9% u odnosu na prošlogodišnji iznos.

Sa raciom sopstvenog kapitala od 50,3%, nakon dužeg vremenskog perioda sopstveni izvori su postali preovlađujući izvor finansiranja ekonomskih celina. Pri tome, visina ukupnih obaveza (2.711.609 miliona dinara) je smanjena za 4,6%, a gubitak je kumuliran u iznosu od 704.208 miliona dinara, manjem za 24,3%.

Dodaje se da iako ekonomske celine nisu brojne, one imaju značajan uticaj na ukupna privredna kretanja u Srbiji. U 2019. godini na njih se odnosi preko četvrtine finansijskih performansi cele privrede, i to 31,2% ukupnih prihoda i 31,0% ukupnih rashoda domaće ekonomije, zatim 26,1% neto dobitka i 13,7% neto gubitka.

Takođe, raspolažu sa 34,6% poslovne imovine i sa 38,2% kapitala, dok u ukupnom gubitku privrede učestvuju sa 20,2%. Zapošljavale su 26,9% radnika u celoj privredi.

U izveštaju je dato po 20 celina sa najvećim poslovnim prihodima i neto dobitkom, sa najvećom poslovnom imovinom i kapitalom, kao i sa najvećim neto gubitkom i ukupnim gubitkom. Takođe, data je i kratka analiza poslovanja i specifičnosti vodećih ekonomskih celina prema vrednostima tih performansi.

Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2019. godini objavljen je na internet stranici www.apr.gov.rs, u delu Finansijski izveštaji – Publikacije/Makroekonomske analize.

Izvor: eKapija

 

Foto: Pixabay

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve