BEZ UDRUŽIVANJA NAM NEMA OPSTANKA

BEZ UDRUŽIVANJA NAM NEMA OPSTANKA

O tome zašto je važno udruživati se, kako su i zašto Poslodavci Zrenjanina postali respektabilna asocijacija preduzetnika i kakvi su planovi za dalje, govori Goran Nešić, predsednik Unije Poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina.

O tome zašto je važno udruživati se, kako su i zašto Poslodavci Zrenjanina postali respektabilna asocijacija preduzetnika i kakvi su planovi za dalje, govori Goran Nešić, predsednik Unije Poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina.

Pre nešto manje od mesec dana, održana je VI redovna Skupština Unije poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina. Osim što se na skupštinama bira rukovodstvo koje će narednih godinu dana voditi asocijaciju, ovakvi skupovi izuzetno su važni da se čuje članstvo, koji su im problemi pravili najviše muke u poslovanju i kakve ideje imaju, u kom smeru dalje treba asocijacija da se razvija.

Za članove novog Upravnog odbora Poslodavaca Zrenjanina izabrani su Aleksandra Čobanov (IMPEL), Ana Ognjenović (Klasa 6) , Branimir Karlovčan (Staklo), Goran Nešić (Diginet) i Zlatko Ankić (Basic Line). Iz redova odbora, za predsednika je reizabran Goran Nešić.

Photo: Pavle Taboroši

 

Za predsednika Upravnog odbora izabrani ste pre četiri godine. Kako ocenjujete taj period?

U vreme kada sam postao predsednik Upravnog odbora, Poslodavci Zrenjanina imali su 28 članova – sada ih je 150. Mislim da brojka govori kako smo radili. No, tu nećemo stati. Cilj nam je da članstvo i uvećamo ali i animiramo da se aktivnije uključuje u rad. Jer, broj članova sa brojem zaposlenih govori o jačini jedna asocijacije i njenom značaju u sredini u kojoj deluje. Za četiri godine Poslodavci Zrenjanina kao asocijacija koja okuplja preduzetnike – poslodavce, finansijski su postali održivi, stabilni, finansirani iz članarine.

 

Povećanje članstva nije cilj sam po sebi?

Tako je. Od samog starta ideja je bila da budemo takva asocijacija koja će slušati svoje članstvo, pokušavati da zajedno sa članstvom rešava probleme na koje se nailazi u poslovanju, ekuduje članstvo, radi na stvaranju imidža asocijacije kao reprezentativne organizacije preduzetnika i poslodavaca.

 

Za četiri godine koliko ste na čelu udruženja, menjale su se okolnosti i ambijent u kom članovi posluju. U sve težem položaju domaćih privrednika, velikoj količini propisa koji se brzo menjaju a posebno u okolnostima njihovog usklađivanja sa propisima Evropske unije, udruživanje postaje imperativ.

Mala i srednja preduzeća su u situaciji da, ukoliko nisu udruženi, teško mogu da se snađu u zaista sve većim problemima i objektivne i subjektivne prirode. Domaći privrednici, na žalost, nemaju jednak tretman od strane države kao što imaju strani investitori. Organizacione sposobnosti malih i srednjih preduzeća u uslovima stalne izmene propisa, sve većih zahteva i zakonodavca ali i tržišta, nisu dovoljne i bez jakog i stabilnog poslovnog udruženja koje stoji iza njih ili sa njima, teško će se snalaziti. To je osnovna odeja poslovnog udruženja kakvo je Poslodavci Zrenjanina. Dok se nismo udružili, mi se nismo ni poznavali. Nismo znali ko šta radi, čime se bavi, koji su mu problemi…Sada situacija izgleda mnogo drugačije.

Vreme koje je pred nama, novi trendovi u svetu, moderno poslovanje, primena informacionih tehnologija i prilagođavanje i prelazak na novi način poslovanja, izazov su za mala i srednja preduzeća. Tu na scenu treba da stupi udruženje, koje kroz različite aktivnosti, edukaciju, seminare i predavanja pomaže u tom teškom procesu.

 

I udruživanje ne ide lako?

Ne ide. Domaći preduzetnici, privrednici i poslodavci još ne vide jasno, kako jedino udruženi, predstavljamo snagu. Mnoge inicijative jedino kroz udruženje mogu da dobiju legitimitet. Pojedinca slabo ko čuje, ali udruženje se sluša. Najbolji dokaz za to je nedavno održan sastanak sa inspekcijskim službama. Pojedinačno, predueztnik može da probleme i dileme razrešava kucajući od vrata do vrata. Mi smo kao asocijacija uspeli da na jedno mesto dovedemo većinu inspekcijskih službi a naši članovi su mogli da na licu mesta kažu šta ih tišti i da odmah dobiju odgovor. Nisu svi bili zadovoljni odgovorima, ali ovo je tek početak procesa.

 

Na skupštini je kroz formu upitnika, pokušano da se detektuju problemi koji tište najveći broj članova kao i šta je to što članovi očekuju od udruženja?

Iako upitnik nije najreprezentativniji, ipak nam daje jednu sliku. Najveći problemi su siva ekonomija: naši članovi rade legalno a u komšiluku im se istom delatnošću neko bavi „na crno“. O sivoj ekonomiji se priča godinama a država vrlo malo radi na njenom suzbijanju. Od udruženja, članovi bi voleli da dobiju što više edukacije, voleli bi da se sekcijski uredimo, da radimo na stimulisanju preduzetništva, da što više sarađujemo sa obrazovnim institucijama – problem sa radnom snagom postaje sve izraženiji. Nešto od ovoga smo već počeli da radimo a nešto planiramo. Svaku primedbu i sugestiju prihvatamo sa velikom pažnjom i odgovornošću.

I zato ponavljam: Poslodavci Zrenjanina postoje zbog svojih članova. Sami ne možemo ništa, udruženi ćemo moći mnogo.

Photo: List Zrenjanin

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve