BIZNIS VESTI

BIZNIS VESTI

Od 1. oktobra počinje primena podsticaja koji će u potpunosti osloboditi poreza tokom dve godine, ljude koji izlaze iz škole i žele da započnu sopstveni biznis.

Od 1. oktobra počinje primena podsticaja koji će u potpunosti osloboditi poreza tokom dve godine, ljude koji izlaze iz škole i žele da započnu sopstveni biznis.
Oni koji osnivaju biznis mogu da računaju na oslobađanje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i poreze na zarade, kako u ovoj tako i u narednoj godini. Oslobađanje od plaćanja poreza na zarade odnosi se na zaradu preduzetnika i najviše devet novozaposlenih u njegovoj firmi.

Ovo se odnosi na osobe koje su u godini koja prethodi pokretanju posla završile srednju školu, fakultet ili su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Oni koji započinju sopstvenu delatnost biće oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa u godini osnivanja preduzeća i u narednoj.
Prema proceni NALED, samo u prvoj godini ovu meru moglo bi da koristi do 8.000 novih preduzetnika. Poresko opterećenje preduzetnika u Srbiji ide i do 44,22 odsto ukupnih prihoda, dok je ovaj procenat u Nemačkoj upola niži: 21,13 odsto, a u Hrvatskoj 25 odsto.

Prema podacima iz istraživanja koje je sproveo Infostud, zaposlenima su kod poslodavaca najbitniji dobri međuljudski odnosi, na drugom mestu je tretman zaposlenih a visina plate, odnosno materijalni razlozi, nalaze se na trećem mestu.

Željena prosečna zarada iznosi 80 000 dinara. Žene priželjkuju primetno nižu platu kod najpoželjnijeg poslodavaca, oko 70 000 dinara, u poređenju s muškarcima čija očekivana plata iznosi oko 88 800 dinara. Kada se ovi podaci ukrste sa stručnom spremom, kandidati sa završenim postdiplomskim studijama u proseku očekuju platu preko 100 hiljada dinara, dok oni sa osnovnom školom duplo niže, oko 47 hiljada dinara. Ispitanici sa završenom srednjom školom (koji predstavljaju najveći procenat radno sposobnog stanovništva) očekuju zaradu od 58 000 dinara, podaci su do kojih je došao Infostud.

Narodna banka Srbije je saopštila da je, kako bi podstakla veću upotrebu “pametnih” mobilnih telefona za svakodnevna plaćanja, pripremila dokument kojim se standardizuju podaci potrebni za ta plaćanja upotrebom dvodimenzionalnog bar koda, QR kod.

“Plaćanja inicirana korišćenjem QR koda imaju potencijal da smanje troškove platnih transakcija i učine elektronska plaćanja jednostavnijim, čime se građani podstiču da koriste bezgotovinske oblike plaćanja”, navodi se u saopštenju. Kako je objašnjeno, dovoljno je samo da korisnik usmeri kameru telefona i skenira QR kod da bi se plaćanje iniciralo, čime se smanjuje mogućnost da korisnik napravi grešku prilikom unosa podataka vezanih za plaćanje. Dokument “Preporuke za upotrebu QR koda pri prezentovanju elemenata naloga za prenos” biće na javnoj raspravi do 21. maja.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve