BIZNIS VESTI – DIGITALIZACIJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA JOŠ UVEK JE IZAZOV

BIZNIS VESTI – DIGITALIZACIJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA JOŠ UVEK JE IZAZOV

Profesor Ekonomskog fakulteta Đorđe Mitrović rekao je na konferenciji “Digitalna transformacija 2019 u praksi”, da u Srbiji 28 odsto stanovništva ne koristi računar, dok je u EU taj procenat sveden na ispod 10 odsto.

Profesor Ekonomskog fakulteta Đorđe Mitrović rekao je na konferenciji “Digitalna transformacija 2019 u praksi”, da u Srbiji 28 odsto stanovništva ne koristi računar, dok je u EU taj procenat sveden na ispod 10 odsto, preneo je portal Ekapija.
– Trenutna ulaganja u investicije i IKT opremu su svega oko 80 evra po glavi stanovnika, a u Evropskoj uniji to iznosi i 800 evra. Svi ti pokazatelji govore da nemamo dovoljno visoke stope rasta u ovom sektoru – dodao je Mitrović.

 

Direktor Centra za digitalnu transformaciju Predrag Nikolić rekao je, na istoj konferenciji, da problem vidi u tome što više od 60 odsto predzeća nema nikakav plan za digitalizaciju:
– Ostalih 45 odsto imaju neki plan, ali se on u 90 odsto slučajeva svodi na softver, hardver i komunikaciju putem mejla.

 

Direktor inicijative Digitalna Srbija Nebojša Đurđević rekao je da je u sektoru malih i srednjih preduzeća preostalo dosta posla, jer kod njih ne postoji dovoljan stepen koršćenja digitalnih tehnologija za transformaciju poslovnih modela i poslovanja.

 

Dodao je da nedostaje saradnja akademske i istraživačke zajednice i privrede kako bi se inovacije primenjivale, piše Ekapija.

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve