BIZNIS VESTI – DRŽAVNA PREDUZEĆA U SRBIJI I DALJE ZNAČAJNO OPTEREĆUJU DRŽAVNI BUDŽET

BIZNIS VESTI – DRŽAVNA PREDUZEĆA U SRBIJI I DALJE ZNAČAJNO OPTEREĆUJU DRŽAVNI BUDŽET

Državna preduzeća u Srbiji u poslednjih 10 godina predstavljaju veliko opterećenje za budžet, a glavni mehanizmi za njihovo finansiranje su direktne subvencije Vlade Srbije, subvencije lokalnih samouprava, državne garancije za bankarske zajmove i otpis dugova.

Državna preduzeća u Srbiji u poslednjih 10 godina predstavljaju veliko opterećenje za budžet, a glavni mehanizmi za njihovo finansiranje su direktne subvencije Vlade Srbije, subvencije lokalnih samouprava, državne garancije za bankarske zajmove i otpis dugova, ocenjuje se u tek objavljenoj studiji Međunarodnog monetarnog fonda o državnim preduzećima i bankama, prenela je Nova ekonomija.

Navodi se da su lokalne samouprave najveći izvor subvencija za saobraćajna preduzeća, vodovode i komunalna preduzeća i da je to posledica loše naplate ili niskih cena usluga. 

Državna preduzeća su značajan deo ekonomske aktivnosti. U Poljskoj u njima radi svaka osma osba. U Belorusiji, na njih otpada trećina svih zaposlenih. 

MMF je utvrdio da državna preduzeća stvaraju značajno manje prihode nego slične privatne firme.

Prosečna nominalna bruto plata je takođe veća nego u privatnim kompanijama u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem. Razlike su ipak značajne, od 10 procenata veće u Mađarskoj do čak 80 odsto veće plate u rumunskim preduzećima, prenosi istraživanje Nova ekonomija. 

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve