BIZNIS VESTI – KINESKI JUAN PONOVO OSLABIO, TRŽIŠTE NERVOZNO

BIZNIS VESTI – KINESKI JUAN PONOVO OSLABIO, TRŽIŠTE NERVOZNO

Kineski juan ponovo je oslabio danas, svega dan pošto su se nervozna globalna tržišta smirila u nada finansijskih trgovaca da se pad zaustavio.

Juan je pao na 7,0488 za jedan američki dolar, što je oko 0,4 posto manje nego u utorak.

Finansijska tržišta su se uznemirila i indeksi opali pošto je Peking u ponedeljak dopustio da juan padne na 11-godišnji minimum u odnosu na dolar, probijajući politički osjetljivi nivo od sedam juana za jedan dolar.

Vašington je na to odgovorio službeno izjavljujući da Kina nepropisno manipuliše svojim kursom, što otvara put mogućim sankcijama.

Napetost zbog valute novi je element ionako rastuće američko-kineske borbe zbog trgovinskog suficita Pekinga i tehnološke politike Kine za koju kompanije i investitori brinu da će ugasiti globalni rast.

Iako su oscilacije kursa juana male u poređenju s fluktuacijom evra i drugih glavnih valuta, Vašington se žali da je juan isuviše slab, zbog čega su kineske izvozne cene nepravedno niske i naduvavaju trgovinski suficit Kine.

Zbog toga je svaki pad kursa politički problematičan.

Narodna banka Kine svako jutro utvrdjuje kurs juana i omogućava mu da tokom dana poraste ili padne do dva odsto. Kako bi upravljala kursom, ona može intervenisati i kupovati ili prodavati valutu, a i narediti kineskim komercijalnim bankama da to čine.

Peking je uveravao strane kompanije da juan neće nastaviti da pada, ali to se danas nije desilo.

Indeksi berzi u Tokiju i Hongkongu pali su za 0,8 odsto, a u Seulu za 0,2.

Kineska centralna banka je pokazala da može da “upravlja globalnim tržištima” i da “brzo oslabi” juan ako je potrebno za nadoknađivanje povećanja američkih uvoznik tarifa, rekao je Stiven Ines iz “Oande”, firme za analizu trgovine novcem.

 

Foto: Pixabay

 

Izvor: Beta

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve