BIZNIS VESTI – Najbogatiji Švajcarci, najsiromašniji Turci

BIZNIS VESTI – Najbogatiji Švajcarci, najsiromašniji Turci

Foto: Pixabay

Nejednakost u bogatstvu među evropskim zemljama je vrlo velika. Švajcarac u proseku ima više od deset puta veće bogatstvo od građanina Poljske ili Mađarske, prenosi Euronews.

Prema izveštaju o svetskom bogatstvu, najbogatije evropske zemlje su Švajcarska i Luksemburg. U prvoj građanin u proseku raspolaže sa 650.000 evra, a u drugoj sa 556.000 evra. Prosečni Slovenac, koji je negde u sredini lestvice, ima oko 106.000 evra imovine, dok su Hrvati na donjem delu liste s manje od 67.000 evra imovine.

Izveštaj o globalnom bogatstvu za 2023. godinu, koji su pripremile banke UBS i Credit Suisse, merio je prosečno bogatstvo po odraslom pojedincu u različitim zemljama. Bogatstvo su pritom definisali kao vrednost finansijske i stvarne imovine (prvenstveno stanova) koje poseduju domaćinstva, umanjena za njihove dugove. Merilo se i prosečno bogatstvo, prenosi Euronews.

Osim dve vodeće zemlje, veliko bogatstvo imaju i nordijske zemlje, posebno Island, Danska i Norveška. U sve tri zemlje punoletni građani u proseku imaju više od 350.000 evra imovine. Te severne zemlje poznate su po visokom životnom standardu i jakim sistemima socijalne podrške.

Najveće ekonomije na kontinentu nalaze se u sredini lestvice. Prema podacima, prosečni Francuz ima imovinu od 296.000 evra, Nemac 243.000, a Italijan 210.000 evra.

Region istočne Evrope, posebno balkanske zemlje, prilično zaostaje. U Hrvatskoj građanin u proseku ima oko 67.000 evra imovine, stanovnik Srbije više od 32.000, a Bosanci oko 31.000 evra. Na dnu lestvice je Turska, gde građanin u proseku poseduje tek 16.000 evra. Takvi podaci posledica su privrednih izazova s kojima se te zemlje suočavaju, uključujući niže plate i manje razvijena finansijska tržišta, piše Euronews.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve