BIZNIS VESTI – Porez na borovnice i čips

BIZNIS VESTI – Porez na borovnice i čips

Foto: Pixabay

Porezi su neizbežan, iako pomalo neželjen deo naših života. Neki od najčešćih poreza uključuju porez na dohodak, porez na dividende, porez na imovinu i porez na promet, između ostalog.

Neke zemalje takođe naplaćuje poreze na stvari kao što su nasledstvo, dugoročni i kratkoročni kapitalni dobici, a tu su i akcize i premije osiguranja, piše Euronews.

Ali, neke zemlje imaju vrlo čudne poreze.

Na primer:

Do skoro se u američkoj državi Mej plaćao porez na borovnice. Razlog je bio da bi se sprečila prekomerna berba voća, koja bi bila štetna po privredu države. Ovaj porez se deli između prerađivača i uzgajivača voća. Komisija za divlje borovnice iz Mejna je, međutim, nedavno odustala od ovoga. Ali, samo na godinu dana.

Komisija je zatražila privremenu jednogodišnju pauzu u vezi sa porezom na borovnice, kako bi industrija ponovo stala na noge, piše Euronews a prenosi portal Kamatica.

Od 2017. godine u Južnoj Koreji plaća se porez na robote. On je efektivno smanjio poreske olakšice za ulaganja u robotiku, kako bi pokušao da uspori gubitak radnih mesta izazvan robotima u industriji.

Najkontroverzniji porez na kratko je bio uveden na Novom Zelandu. Bivša premijerka Džasinda Ardern uvela je porez na kravlje podrigivanje, kako bi se smanjile emisije staklene bašte, kao što je metan, u čemu poljoprivredna industrija obično igra značajnu ulogu.

Posle velikih kritika u javnosti, Novi Zeland nedavno je ukinuo ovaj porez.

Tu je i mađarski porez na proizvode za javno zdravlje, kolokvijalno poznat kao porez na čips, je porez na raznovrsnu nezdravu hranu sa visokim sadržajem soli, šećera i drugih sastojaka koji se obično smatraju nezdravim. Ovo je nametnuto da bi se podstaklo stanovništvo na zdravije izbore, kao i da se smanji gojaznost među tinejdžerima. Slične poreze na nezdarvu hranu imaju i Meksiko i Indija.

Švedski porez na ime beba je porez na neobična imena beba, posebno ona koja su znatno teža za izgovor.

Roditelji moraju da plate oko 770 dolara (717 evra) za ovakva imena.

Imena švedske dece treba da odobri poreska agencija zemlje pre nego što dete napuni peti rođendan.

Nekoliko drugih zemalja takođe ima ograničenja za imena beba, a Japan i Francuska imaju zakon protiv sramotnih ili ponižavajućih imena, dok Novi Zeland zabranjuje upotrebu bilo kakvih zvaničnih titula kao imena, prenosi Euronews portal Kamatica.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve