BIZNIS VESTI – SVI BI U IT INDUSTRIJU

BIZNIS VESTI – SVI BI U IT INDUSTRIJU

Najveći broj slobodnih mesta na fakultetima širom zemlje ove godine bio je na fakultetima IT usmerenja. 

 Foto: Pixabay

Nedavno sprovedeno istraživanje sajta Startuj ukazalo je na (ne)sklad između sistema obrazovanja i potreba tržišta rada u Srbiji.

Rezultati istraživanja jasno pokazuju da postoji određena neusklađenost između slobodnih mesta na fakultetima u Srbiji i potražnje za određenim zanimanjima na tržištu, piše Telegraf biznis.

Najveći broj slobodnih mesta na fakultetima širom zemlje ove godine bio je na fakultetima IT usmerenja. Za impresivnih 4.328 slobodnih mesta konkurisalo je čak 6.997 budućih brucoša. To ukazuje na veliko interesovanje za IT sektor, ali i deficitarnost kadrova na tržištu u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje dodaje, među maturantima vlada manja zainteresovanost za tradicionalne fakultete.

Univerzitet u Beogradu je u prvom roku zabeležio najveći broj slobodnih mesta u odnosu na odobrena mesta na Poljoprivrednom, Rudarsko-geološkom i Šumarskom fakultetu. Na Poljoprivrednom fakultetu, na primer, ostalo je neupražnjeno 421 mesto od ukupno 790, dok je na Rudarsko-geološkom fakultetu i Šumarskom fakultetu ostalo 200, odnosno 192 slobodna mesta.

Takođe, primećuje se da su smerovi poput psihologije, stomatologije, farmacije, medicine i grafičkog dizajna najtraženiji. Na ovim smerovima se u proseku tri svršena srednjoškolca bore za jedno slobodno mesto.

Podaci o slobodnim mestima na Tehnološko-metalurškom, Pravoslavno-bogoslovskom, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Učiteljskom i Geografskom fakultetu takođe pokazuju da je manja zainteresovanost budućih brucoša za ove studije.

Pored njih, najmanje prijava bilo je na fakultetima tehničkih usmerenja poput Fakulteta za fizičku hemije, Fizičkom fakultetu i Tehničkom fakultetu u Boru.

Situacija na tržištu rada otkriva drugačiju sliku u odnosu na preferencije mladih pri upisivanju fakulteta. Najtraženija zanimanja u Srbiji prema podacima sajta Startuj.com su iz oblasti:

– Trgovine i prodaje;

– IT-ja;

– Mašinstva;

– Administracije i

– Ugostiteljstva.

„Uzimajući sve to u obzir, nameće se zaključak da oblasti koje su najčešće dostupne na tržištu rada, nisu u skladu sa interesovanjima i oblastima za koje su mladi zainteresovani“, stoji u zaključku istraživanja.

Takođe se dodaje da je „specifično što su IT zanimanja i dalje deficitarna, iako broj studenata raste u ovoj oblasti i znatno lakše pronalaze prve poslove i prakse“.

U saopštenju se navodi i da plate u IT industriji za početnike premašuju prosek plata na juniorskim pozicijama u ostalim oblastima, piše Telegraf biznis.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve