BIZNIS VESTI – “ZAKON O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA”

BIZNIS VESTI – “ZAKON O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA”

Dugo očekivani zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara trebalo bi da bude usvojen do kraja novembra.

Dugo očekivani zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara trebalo bi da bude usvojen do kraja novembra. Umesto dosadašnjih 500 različitih nameta razbacanih u desetine propisa – ubuduće će sve naknade biti objedinjene na jednom mestu. I ono što je najvažnije, zakonom je propisano ko i koliko tačno plaća korišćenje prirodnih bogatstava, dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi, piše Politika.

Lokalne samouprave, ili neki drugi državni organi, više neće moći proizvoljno da određuju visinu naknada i povećavaju ih kada im zafali para u budžetu. Osim preciznih propozicija utvrđivanja načina obračuna i plaćanja novo zakonsko rešenje ne ostavlja prostor za nagađanje kome idu pare i u kom procentu.

Predloženim zakonom naknade su grupisane prema vrsti javnog dobra u 15 grupa i to: naknade za geološka istraživanja; naknade za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina; naknade za korišćenje energije i energenata; naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta; naknade za promenu namene i korišćenje šuma i šumskog zemljišta; naknada za korišćenje lovostajem zaštićenih vrsta divljači; naknade za vode; naknade za zaštitu životne sredine; naknade za plovidbu i korišćenje luka, pristaništa i objekata bezbednosti plovidbe na državnom vodnom putu; naknade za korišćenje javnih puteva; naknade za korišćenje javne površine; naknada za korišćenje prirodnog lekovitog faktora; naknada za korišćenje turističkog prostora i naknade za elektronske komunikacije, navela je Politika.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve