KODEKS PONAŠANJA U POSLOVNIM SUBJEKTIMA TOKOM VANREDNIH OKOLNOSTI IZAZVANIH EPIDEMIJOM KORONA VIRUSA – INFO SERVIS ZA PRIVREDU (COVID-19)

KODEKS PONAŠANJA U POSLOVNIM SUBJEKTIMA TOKOM VANREDNIH OKOLNOSTI IZAZVANIH EPIDEMIJOM KORONA VIRUSA – INFO SERVIS ZA PRIVREDU (COVID-19)

Privredna komora Srbije je pokrenula Info servis (portal) uz pomoć koga privrednici mogu da se informišu o svim ključnim pitanjima u vezi sa uticajem „koronavirusa“ na poslovanje.

Privredna komora Srbije kao opšti predstavnik poslovne zajednice u Republici Srbiji donosi Kodeks ponašanja u poslovnim subjektima, privrednim društvima i preduzetničkim radnjama, tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem „koronavirusa“ u zemlji. Mere prevencije širenja zaraze su usaglašene sa savremenim standardima zaštite zaposlenih na radu, u uslovima epidemiološke situacije, sa ciljem smanjenja rizika po privredu i stanovništvo.

PKS: Info servis za privredu (COVID-19)

Širenje „koronavirusa“ je izazvalo kompleksnu situaciju u mnogim zemljama te stoga nije moguće obuhvatiti sva potencijalna pitanja i nedoumice menadžera i zaposlenih u poslovnim subjektima. Iz tog razloga, Privredna komora Srbije je kao odgovoran partner privrede, pokrenula Info servis (portal) uz pomoć koga privrednici mogu da se informišu o svim ključnim pitanjima u vezi sa uticajem „koronavirusa“ na poslovanje.

Pristup portalu je omogućen putem zvanične internet stranice privredne komore Srbije (pks.rs), ili klikom na sledeći link: https://pks.rs/strana/covid-19-info-servis-za-privredu 

Poslovni subjekti i zainteresovana javnost se putem ovog portala mogu informisati o poslednjim aktuelnostima u vezi sa epidemiološkom situacijom i uticajem „koronavirusa“ na privredu. Dostupne su informacije o aktuelnoj situaciji u ugroženim i potencijalno ugroženim privrednim delatnostima, kao i stanju u zemljama, ključnim spoljnotrgovinskim partnerima Srbije.

Za savete, pojašnjenja, dodatne informacije i prijave problema u poslovanju dostupan je pozivni centar na broju 0800 808 809 (dežurni telefon 22-8 časova 066 875 0566).

Za kompleksnije probleme, koji ne zahtevaju hitnu reakciju, predlog je da se upit šalje elektronskom poštom na adresu: covid19@pks.rs , a odgovor će biti dostupan u najkraćem mogućem roku.

Na osnovu odgovora na pristigle upite formiraće se lista najčešćih pitanja, grupisano po celinama kako bi se omogućilo brže i jednostavnije informisanje.

Napomena: Privredna komora Srbije kroz sistem granskih udruženja i mrežu regionalnih privrednih komora obezbeđuje stručnu i teritorijalnu pokrivenost privrede. Takođe, PKS je u stalnoj komunikaciji sa resornim ministarstvima, zdravstvenim ustanovama, poslovnim udruženjima i diplomatskim predstavništvima. Zahvaljujući takvom kapacitetu, PKS će u koordinaciji sa Vladom Republike Srbije i poslovnim partnerima u javnost plasirati pravovremene i zvanično potvrđene informacije.

 

Izmene u pružanju standardizovanih usluga PKS

Privredna komora Srbije je pouzdan partner poslovnim subjektima u pružanju brojnih komorskih usluga.

Tokom prethodnih godina, PKS je u velikoj meri digitalizovala usluge koje u standardnoj formi pruža svojim članicama. Ipak u skladu sa aktuelnom situacijom, prouzrokovanom pojavom „koronavirusa“,
donete su sledeće privremene mere:

  • U cilju sprečavanja širenja zaraze i zaštite zdravlja stranaka i zaposlenih u Službi za izdavanje dokumenata i isprava za međunarodno poslovanje, od 13.marta 2020. godine, rad sa
    strankama (prijem i izdavanje dokumenata) će se odvijati od 09-12 časova:
         – o obaveznim zakazivanjem termina putem elektronske adrese izvoznadokumenta@pks.rs , dan unapred (za dokumenta koja prate robu pri izvozu) do 14 časova
         – o obaveznim zakazivanjem termina putem elektronske adrese detasmani@pks.rs, dan unapred (za detašmane) do 14 časova

 

  • U cilju sprečavanja širenja zaraze i zaštite zdravlja stranaka i zaposlenih u Službi za javna ovlašćenja i Sertifikaciono telo od 13.marta 2020.godine, rad sa strankama (prijem i izdavanje dokumenata) će se odvijati isključivo putem telefona, pošte i elektronske pošte.

 

  • Izdavanje elektronskog sertifikata PKS se i dalje odvija po standardnoj proceduri, s obzirom da je neophodno da podnosilac zahteva lično preuzme odobreni elektronski sertifikat.

 

Više detalja o pomenutim merama dostupno je na portalu „Info servis za privredu (COVID-19)“.

Unapred Vam zahvaljujemo što navedene mere i preporuke shvatate ozbiljno i primenjujete ih i time doprinosite smanjenju rizika od širenja zaraze.

Zaključna napomena: u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u Republici Srbije, ovaj kodeks ponašanja je podložan izmenama.

Izvor: Privredna komora Srbije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve