NAKNADA ZA PREVOZ ZAPOSLENIH I RAD OD KUĆE – KOJE SU OBAVEZE POSLODAVCA

NAKNADA ZA PREVOZ ZAPOSLENIH I RAD OD KUĆE – KOJE SU OBAVEZE POSLODAVCA

Poslodavci u Srbiji, prema Zakonu o radu, imaju obavezu da zaposlenima nadoknade troškove dolaska i odlaska sa posla. Tako nešto može biti rešeno na različite načine.

Poslodavci u Srbiji, prema Zakonu o radu, imaju obavezu da zaposlenima nadoknade troškove dolaska i odlaska sa posla. Tako nešto može biti rešeno na različite načine.

S druge strane, treba imati u vidu da u periodu rada od kuće, bez obzira da li je razlog korona virus ili nešto drugo, radnik nema pravo da dobija novac za prevoz.

Prema rečima advokata Ksenije Ivetić Marlović, stručnjaka za radno pravo, Zakon o radu predviđa da zaposleni ima pravo naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz.

– U praksi se najčešće plaća cena mesečne karte koja zavisi od grada i relacije na kojoj zaposleni putuje. Međutim, poslodavac može zaposlenima da kupi i mesečnu pretplatnu kartu, da obezbedi sopstveni prevoz ili na drugi način obezbedi prevoz za dolazak i odlazak s rada – objašnjava sagovornica.

Ukoliko, recimo, radnik na posao dolazi svojim automobilom, postoji mogućnost da mu poslodavac nadoknađuje cenu benzina, ali pod uslovom da je to rešeno kolektivnim ugovorom.

– Kolektivni ugovori koji predviđaju ovakvu opciju obično propisuju da zaposleni ima pravo na 30 odsto cene benzina po pređenom kilometru. Međutim, ako poslodavac ne predvidi ovo kao mogućnost u opštem aktu, zaposleni neće imati pravo na ovakav vid naknade troškova prevoza – ističe Ivetić Marlović.

Šta kada se radi od kuće?

Rad na daljinu nije bio rasprostranjen mnogo u našoj zemlji dok nije zavladala pandemija virusa korona, tako da su se mnogi tek od nedavno upoznali sa ovakvim principom poslovanja.

Iako su verovatno mnogi radnici očekivali da i za ovaj period, kada posao u potpunosti obavljaju bez odlaska na radno mesto, dobiju novac za mesečnu markicu za prevoz, odnosno put, to se nije desilo.

Ukoliko zaposleni radi od kuće, on neće imati pravo na naknadu troškova prevoza jer ne ide na rad u poslovne prostorije poslodavca – navodi Ivetić Marlović.

To će, kako kaže, biti slučaj i ako zaposleni ne dolazi na posao iz nekih drugih razloga, kao što su, recimo, bolovanje, godišnji odmor i sl.

Ukinuto pravdanje troškova prevoza radnika do posla

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana iz decembra 2019, predviđale su da naknada troškova za prevoz mora da bude dokumentovana, pa su radnici morali da imaju fiskalni račun sa kioska o uplaćenoj karti za javni prevoz ili račun za gorivo ako su dolazili na posao svojim automobilom.

Međutim, Ministarstvo finansija je 3. juna ove godine donelo preporuku prema kojoj se trošak prevoza koji nije dokumentovan odgovarajućom verodostojnom računovodstvenom ispravom priznaje kao rashod u poreskom bilansu, shodno Zakonu o porezu na dobit pravnih lica. To zapravo znači da preduzeća više neće morati računima od karte u javnom saobraćaju ili goriva da pravdaju troškove prevoza radnika do posla, kako bi ostvarili pravo da ne plaćaju porez, bez obzira na to na koji način oni dolaze na posao.

Izvor: eKapija

 

Foto: Pexels

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve