OBAVEZA DOSTAVLJANJA IZVEŠTAJA ZA STATISTIČKE POTREBE I FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA

OBAVEZA DOSTAVLJANJA IZVEŠTAJA ZA STATISTIČKE POTREBE I FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA

Zakon o računovodstvu obavezuje sva pravna lica i preduzetnike koji vode dvojno knjigovodstvo, da izveštaje za statističke potrebe, kao i finansijske izveštaje i propisanu dokumentaciju za 2018. godinu, dostavljaju Agenciji za privredne registre Republike Srbije, isključivo u elektronskom obliku, primenom Posebnog informacionog sistema Agencije, potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika.

Zakon o računovodstvu („Sl. glasnik RS“, br. 62/2013 i 30/2018), obavezuje sva pravna lica i preduzetnike koji vode dvojno knjigovodstvo, da izveštaje za statističke potrebe, kao i finansijske izveštaje i propisanu dokumentaciju za 2018. godinu, dostavljaju Agenciji za privredne registre Republike Srbije, isključivo u elektronskom obliku, primenom Posebnog informacionog sistema Agencije, potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika.

Pregled rokova za dostavljanje izveštaja za 2018. godinu:

Izveštaj za statističke potrebe – rok za dostavljanje 28. februar 2019.
Izveštaj za statističke potrebe uz koji se istovremeno dostavlja i redovni godišnji finansijski izveštaj (sa propisanom dokumentacijom) – rok za dostavljanje 28. februar 2019.
Izjava o neaktivnosti – rok za dostavljanje 28. februar 2019.
Redovni godišnji finansijski izveštaj, sa dokumentacijom iz člana 34. Zakona – rok za dostavljanje 30. jun 2019.
Redovni godišnji finansijski izveštaj, sa dokumentacijom iz člana 34. Zakona za obveznike koji imaju poslovnu godinu različitu od kalendarske – rok za dostavljanje 6 meseci od dana sastavljanja izveštaja
Konsolidovani finansijski izveštaj, sa dokumentacijom iz člana 34. Zakona – rok za dostavljanje 31. jul 2019.
Vanredni finansijski izveštaji – rok za dostavljanje 60 dana od dana sastavljanja

Obveznici koji imaju poslovnu godinu različitu od kalendarske (uz odgovarajuću saglasnost ministra nadležnog za poslove finansija, odnosno Narodne banke Srbije ili Komisije za hartije od vrednosti), dostavljaju Agenciji izveštaje za statističke potrebe za poslovnu godinu koja je jednaka kalendarskoj, tj. sastavljene na dan 31. decembra 2018. godine.

Izveštaj za statističke potrebe uz koji se istovremeno dostavlja i redovni godišnji finansijski izveštaj, mogu dostaviti obveznici koji imaju poslovnu godinu jednaku kalendarskoj, što znači da pravna lica koja imaju godinu različitu od kalendarske ne mogu koristiti ovu mogućnost.

Izvor: Unija poslodavaca Srbije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve