Od Botege do Boke, od dolara do dinara

Od Botege do Boke, od dolara do dinara

Važno je zvati se Bottega Veneta i onda i obične vunene štrikane čarape, istina u obliku čizme, mogu koštati više od četiri hiljade dolara.

Ova je modna kuća, već poznata po poprilično bizarnim delovima odeće, ali štrikane čizmo-čarape koje su izbacili na modno tržište, bile su tema svetskih medija proteklih dana.

Fotografija štrikanih čarapa na nogama lepe manekenke podeljen je na instagram profilu jednog poznatog francuskog modnog časopisa, i lavina je krenula.

Skupo i neudobno ali sa dobrim pedigreom i već će se naći neka mušterija.

Vunene čarape na našim prostorima nisu ništa novo i nisu bile modni detalj nego deo zimske svakodnevnice.

Onda smo ih izuli i jedno vreme bile retkost, tek suvenir iz zimskih centara.

I bez Bottega Venete, ipak, stidljivo se vraćaju.

Vunene čarape, kažu u Asocijaciji žena „Banatsko jagnje“ iz sela Boka, u opštini Sečanj, i na ovim su prostorima poslednjih godina veoma tražene.

Sve je više ljudi koji prednost daju prirodnim materijalima, koji zimi greju a leti hlade, sve je više onih kojima sintetika više ne da ne prija nego i izaziva različite probleme, pa se polako vraćaju prirodnim materijalima.

  • Čarape štrikamo po narudžbini. Potražnja iz godine u godinu raste. Čarape se štrikaju od prirodne vune, o kojoj mi u asocijaciji znamo sve, od geografskog porekla do toga kako je prerađena. Odnosno, same je peremo, sušimo, drndamo kod proverenog drndara, same predemo. I, na kraju, štrikamo, kažu žene iz Asocijacije.

Vunene čarape se štrikaju sa pet malih iglica. Da bi se ištrikao jedan par čarapa, potrebno je najviše pet dana.

  • Pet dana treba našim ženama koje rade i druge kućne poslove, kuvaju, peru, peglaju, mese kolače. Ako bi samo štrikale čarape, dovoljno bi bilo tri dana, kažu u Asocijaciji žena iz Boke.

Vunene čarape koštaju do 1 000 dinara.

Prodaju se i na pijaci i na zimskim manifestacijama, ali je sve manje onih koji znaju da ih saštrikaju.

Žene iz Boke promovišu zdravu i prirodnu odeću. Svake godine daruju bebe iz opštine Sečanj štrikanim patofnama, pretečama vunenih čarapa.

  • Danas ima svašta da se kupi. Ali, verujte, imamo mame koje nam stalno naručuju čarapice za mališane. Kažu, jedino to trpe na nogama, kad im obuju kupovne, momentalno ih skidaju sa nogu, kažu u Asocijaciji.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve