OGLAŠENO SAMO 127 ENABAVKI – POTREBNA EDUKACIJA NARUČILACA I PONUĐAČA

OGLAŠENO SAMO 127 ENABAVKI – POTREBNA EDUKACIJA NARUČILACA I PONUĐAČA

U prvih mesec dana primene novog Zakona o javnim nabavkama, koji predviđa isključivo sprovođenje postupaka elektronskim putem, oglašeno je 127 eNabavki.

U prvih mesec dana primene novog Zakona o javnim nabavkama, koji predviđa isključivo sprovođenje postupaka elektronskim putem, oglašeno je 127 eNabavki.

Kako kažu u NALED-u, to je nedovoljno i potrebna je edukacija kako naručilaca, tako i ponuđača o primeni novih procedura u ovom postupku.

U NALED-u ističu da su mnogi naručioci požurili da odluke o pokretanju donesu pre 1. jula kako se na njih ne bi primenjivale nove odredbe te će tokom ove godine još 3.345 nabavki biti obavljeno po staroj proceduri, na papiru.

Novim zakonom predviđeno je da se svi koraci moraju odvijati preko novog Portala javnih nabavki, od podnošenja ponuda i uvida u dokumentaciju do elektronskog otvaranja ponuda, podnošenja zahteva za zaštitu prava i ostalog, kaže za Tanjug Ivan Radak iz NALED-a.

Ističe da će pored sužavanja prostora za zloupotrebe odnosno unapređenja transparentnosti, to dovesti i do smanjenja troškova za sve učesnike i efikasnijeg sprovođenja nabavki.

Dosad je tek 10 postupaka završeno dodelom ugovora tako da je i u segmentu sprovođenja potrebna podrška i edukacija, kaže Radak.

– Očigledno je da su naručioci nespremno dočekali zakon, i nisu bili spremni da se odmah prilagode novoj proceduri, te je veliki broj nabavki oglašen po starom zakonu i zato je važna edukacija kako naručioca, tako i ponuđača kako da primene novu proceduru – kaže Radak.

Najveći naručioci su republička javna preduzeća, zdravstvene i socijalne ustanove, lokalne samouprave, lokalna javna preduzeća i organi državne uprave.

Radak stiče da je kod ovakvih reformi važno da se svi koji učestvuju u procesu naviknu da rade na taj način da se više nikad ne vrate na staro i da shvate prednosti elektronskih postupaka.

Vrednost javnih nabavki u Srbiji premašila je prošle godine 440 milijardi dinara, uz još 150 milijardi dinara prometovanih kroz nabavke izuzete od primene zakona, što dovoljno govori o značaju transparentnosti i efikasnosti javnih nabavki jer je reč o novcu svih građana, pokazuju podaci udruženja Ponuđači Srbije.

Ono što posebno karakteriše sistem javnih nabavki u Srbiji je nizak nivo konkurencije.

U postupcima u proseku učestvuju 2,5 ponuđača što je među najnižim prosecima u regionu jugoistočne Evrope iako je broj registrovanih ponuđača za poslednjih pet godina povećan sa 7.650 na 12.670.

Cilj NALED-a i udruženja Ponuđači Srbije je da uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoju (USAID), kroz projekat “Javno-privatni dijalog za razvoj”, doprinesu povećanju konkurencije i fer tržišne utakmice u postupcima javnih nabavki, kao i povećanje broja ponuda i prihvatljivih ponuda po postupku.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve