Pekmezi u elemirskim teglama

Pekmezi u elemirskim teglama

Porodice Solomun i Subotić iz Elemira bave se preradom voća i to voća koje uberu u sopstvenom voćnjaku.

Kad su, pre nekoliko godina, počinjali svoj porodični biznis, odlučili su nekoliko stvari.

Prvo, prerađivaće samo svoje voće, za čiji kvalitet garantuju. Drugo, radiće to sami, jer su tako najsigurniji da će ono što se u teglama i flašama nađe biti onako kako su oni zamislili. I treće, držaće se tradicionalnih recepata a ono što proizvedu biće istog kvaliteta kao što je zimnica u njihovim ostavama.

Te odluke dosada su se pokazale kao vrlo dobre, a ko jednom proba neki od proizvoda sa poljoprivrednog gazdinstva Solomun – Subotić, uvek se vraća po još.

Vredne ruke ove dve porodice proizvode pekmeze od šljiva i kajsija i domaću rakiju i likere od voća iz njihovih voćnjaka.

  • Mi smo u kući imali voćnjak, u kom je bilo trešanja, višanja, dunja, kajsija, šljiva. Onda smo brat od tetke i ja nasledili nešto zemlje i rešili da podignemo voćnjake kajsije, lešnika i dunje. Prodavali smo sveže voće, pa onda počeli da pravimo rakiju i likere. Dešavalo nam se da za naše potrebe skuvamo pekmez, pa nam preostane. Ponudili smo ga na prodaju, videli da kupci jako lepo reaguju na naše domaće proizvode i tako, malo po malo, stigli smo do današnje proizvodnje, priča Dragan Solomun.

Posla ima tokom cele godine. Posao počinje u voćnjacima a završava se u kuhinji.

  • Voće je iz naših voćnjaka. O svemu vodimo računa i jako se brinemo za naše voće dok ne sazri. Plodovi su zdravi i kvalitetni pa je logično i da konačni proizvod bude vrhunskog kvaliteta. Količine nam nisu važne, koliko imamo voća toliko će biti pekmeza i rakije ili likera, ističe Solomun.

Za svoje likere i rakije već su dobijali nagrade na različtim manifestacijama.

Nije im, kažu, cilj bio da pobede nego da odmere gde se nalaze u odnosu na druge proizvođače.

Pokazalo se da umeju da rade to što rade, pa su nastavili.

Svoje proizvode, dok ih ima, prodaju na raznim manifestacijama i bazarima, a najveće im je priznanje, kažu, kad im se mušterije vrate.

  • Kažu nam, to je pekmez koji smo jeli kad smo bili mali. E, to nam je i cilj. Da sačuvamo tradiciju slatke zimnice, da ona bude od najkvalitetnijeg voća, uz minimalan dodatak šećera, bez dodatnih pojačivača. Nećemo povećavati proizvodnju na uštrb kvaliteta. To nije lako ali se isplati, ističe Dragan Solomun.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve