PIONIRSKI KORACI DUALNOG OBRAZOVANJA

PIONIRSKI KORACI DUALNOG OBRAZOVANJA

Potpisivanje ugovora između Gomex-a, Ogreva i BB trejda i Ekonomsko – trgovinske škole „Jovan Trajković“ prvi su koraci ka uvođenju dualnog obrazovanja u obrazovni sistemu našem gradu.

Potpisivanje ugovora između Gomex-a, Ogreva i BB trejda i Ekonomsko – trgovinske škole „Jovan Trajković“ prvi su koraci ka uvođenju dualnog obrazovanja u obrazovni sistemu našem gradu

Naredne školske godine, 10 učenika trgovačkog smera praktični deo nastave obavljaće u prodajnim objektima zrenjaninskog trgovinskog lanca Gomex.
Jedan broj praksu će raditi u BB trejdu a 2 učenika praksu će imati u Ogrevu.
Potpisivanje ugovora između ova tri trgovinska preduzeća i Ekonomsko – trgovinske škole „Jovan Trajković“ prvi su koraci ka uvođenju dualnog obrazovanja u obrazovni sistem.
Razlika između praktične nastave kakva je bila dosada i dualnog obrazovanja ima više, ali možda najvažnija je da se obaveze i prava svih strana propisuju ugovorom, kao i da će učenici za obavljanje prakse biti plaćani.

Korist za preduzeća
O tome šta za preduzeća znači saradnja koju uspostavljaju sa školama na ovaj način, govorio je Goran Kovačević, direktor Gomex-a.
Trgovina je jedna od privrednih grana koja se jako brzo razvija i menja, kaže Kovačević. Učenici koji bi se prvi put pojavili u trgovini tek nakon okončanja školovanja praktično ne bi znali da se snađu. Za Gomex, ali i druga preduzeća koja se uključuju u sistem dualnog obrazovanja, učenici koji deo radne nedelje provode u praktičnom radu, znače jako mnogo. I dosada smo imali učenike na praksi ali ovo je potpuno drugačija situacija. Učenici su motivisani, znaju da će biti plaćeni i sve to daje potpuno drugačiju sliku.
Tolika je potražnja za dobrim trgovcima, da bi Gomex u ovom trenutku mogao da na praksu primi i 100 učenika, rekao je Kovačević

Korist za školu
Ekomomsko – trgovinska škola prva je škola u gradu koja je zakoračila u dualni sistem obrazovanja.
Za naše učenike a samim tim i školu, saradnja između lokalnih preduzeća i obrazovnih institucija od velikog je značaja. Učenici savladavaju osnove svog budućeg zanimanja i u školi ali što je još važnije,i tamo gde će se ako budu želeli zaposliti, kad završe školovanje. Za svoj rad dobijaće nadoknadu, što povećava motivaciju, kaže Dragoslava Golušin, direktorka škole.
Preduzeća su zaintresovana da poboljšaju uslove rada u školama, što se već desilo, jer im je jako važno da učenici a njihovi budući zaposleni, nauče sve što treba u uslovima kakvi su potrebni. Pomažu nam da opremimo kabinete i nabavimo svu potrebnu opremu.
Za trgovački smer nema udžbenika. Trgovina se toliko brzo menja i napreduje da nema smisla štampati knjige. Naši partneri nam pomažu tako što ćemo zajedno odštampati priručnike, brošure, koje će učenicima biti od velike pomoći, ističe Golušin.

Nastavak dogodine
Ovo je tek početak, kaže Predrag Stankov, predsednik Regionalne privredne komore koja je partner u projektu dualnog obrazovanja.
Naš je zadatak da spojimo privredu i obrazovanje, kaže Stankov. Prvi ugovori pokazuju da ima prostora za saradnju. U Tehničkoj školi je prvi put ove godine, kao proizvod dualnog obrazovanja, otvoren smer mehatroničara. Kada od drugog razreda učenici ovog smera krenu na praksu to će biti u pogonima novih investitora u zrenjaninskim industrijskim zonama, ističe Stankov.
Dualno obrazovanje trebalo bi da na najbolji način spoji potrebe privrede i poslodavaca i obrazovni sistem. Iako su ovo u Zrenjaninu tek prvi koraci, jasno je da prostora i volje za saradnju ima.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve