POSLOVANJE PRIVREDNIH DRUŠTAVA – POVEĆANI PRIHODI, SMANJENI RASHODI

POSLOVANJE PRIVREDNIH DRUŠTAVA – POVEĆANI PRIHODI, SMANJENI RASHODI

Još jednom o poslovanju privrednih društava tokom 2021. godine, ovog puta iz ugla Agencije za privredne registre koja je polovinom februara objavila svoj redovan godišnji izveštaj. On je baziran na finansijskim izveštajima koje su dostavila privredna društva.

 Foto: Pixabay

Još jednom o poslovanju privrednih društava tokom 2021. godine, ovog puta iz ugla Agencije za privredne registre koja je polovinom februara objavila svoj redovan godišnji izveštaj. On je baziran na finansijskim izveštajima koje su dostavila privredna društva.

Poslovanje privrednih društava, tokom 2021. godine, odvijalo se u povoljnom privrednom ambijentu, što se uz preduzete mere ekonomske politike, nakon recesionih kretanja izazvanih pandemijom korona virusa, odrazilo na povećanje broja zaposlenih i rast profitabilnosti, kao i na jačanje finansijskih kapaciteta. Poslovna aktivnost je intenzivirana, te je ukupno 106.219 privrednih društava zapošljavalo 1.261.765 radnika, pri čemu je broj zaposlenih za 34.312 radnika bio veći nego prethodne godine.

Ukupni prihodi su realizovani u iznosu od 14.772.756 miliona dinara i porasli su za 20,4 odsto, dok ukupni rashodi iznose 13.936.741 milion dinara i uvećani su za 18,5 odsto na godišnjem nivou. Višegodišnji trend uspešnog poslovanja u delu obavljanja primarne delatnosti je nastavljen, a ostvaren poslovni dobitak od 906.716 miliona dinara beleži znatno brži rast nego prethodne godine (45,9 odsto prema 7,2 odsto) i glavni je generator ukupne profitabilnosti.

Iz finansijskih i ostalih aktivnosti privredna društva su iskazala negativan rezultat. Gubitak iz finansiranja iznosi 63.992 miliona dinara i povećan je za 74,2 odsto, dok gubitak po osnovu usklađivanja vrednosti imovine i potraživanja, otpisanih potraživanja i ostalih aktivnosti, u visini od 6.710 miliona dinara, čini svega 8,7 odsto prošlogodišnjeg.

U 2021. godini privredna društva su realizovala pozitivan neto rezultat od 686.644 miliona dinara, uz godišnji rast od 81,1 odsto. Profitabilno poslovanje je nastavljeno sedmu godinu za redom, zahvaljujući značajnom povećanju neto dobitka ‒ za 44,7 odsto, pri čemu on iznosi 962.736 miliona dinara, kao i smanjenju neto gubitka ‒ za 3,6 odsto, na iznos od 276.091 milion dinara. Posmatrano prema sektorima, većina njih je uspešno poslovala, te osim dva koja su iskazala gubitak, svi ostali beleže pozitivan neto rezultat, i to uglavnom zbog boljih rezultata postignutih obavljanjem primarne delatnosti.

Dobitnici prerađivači, gubitnici iz sektora smeštaja i ishrane

Najveći ukupan dobitak ostvarila su privredna društva u sektoru S-Prerađivačka industrija, koja su generisala 208.122 miliona dinara, što je za 68,4 odsto više nego prethodne godine. Zatim, u sektoru G-Trgovina na veliko i malo je realizovan dobitak od 170.703 miliona dinara, koji je povećan za 40,5 odsto. Visok dobitak, posle gubitka prethodne godine, iskazala su društva iz sektora V-Rudarstvo, kod kojih on iznosi 79.741 milion dinara.

Negativno su poslovali sektor D-Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, koji beleži gubitak od 6.361 milion dinara posle dobitka prethodne godine i sektor I-Usluge smeštaja i ishrane, čiji je gubitak znatno manji od prošlogodišnjeg (91,5 odsto) i iskazan je u visini od 889 miliona dinara. Privredna društva svih veličina su na zbirnom nivou poslovala pozitivno, s tim da su najveći doprinos ukupnoj profitabilnosti dali veliki sistemi, koji su ostvarili dobitak od 274.687 miliona dinara, veći za 79,9 odsto od prošlogodišnjeg.

Najintenzivniji rast pozitivnog rezultata je kod srednjih društava, čiji je dobitak uvećan za 84,8 odsto i iznosi 236.203 miliona dinara. Mala društva beleže pozitivan neto rezultat od 159.435 miliona dinara, uz rast od 31,4 odsto, dok su mikro privredna društva, posle gubitka prethodne godine, realizovala dobitak od 16.320 miliona dinara.

Javna preduzeća poslovala negativno

Javna preduzeća su u 2021. godini poslovala sa negativnim neto rezultatom od 7.353 miliona dinara, za razliku od prethodne godine kada su ostvarila dobitak. Negativan neto rezultat su iskazala i privredna društva u stečaju i likvidaciji, čiji gubitak iznosi 21.438 miliona dinara i manji je za 39,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Finansijski kapaciteti privrednih društava su ojačali, pri čemu je rast poslovne imovine i kapitala praćen padom gubitka, a finansijska struktura je nešto popravljena.

Kao i prethodne godine, mikro društva su poslovala sa narušenim finansijskim položajem, budući da je vrednost gubitka bila veća od kapitala.

Ukupan gubitak privrednih društava na kraju 2021. godine iskazan je u iznosu od 3.713.542 miliona dinara i smanjen je za 1,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći deo gubitka kumuliran je u sektorima C-Prerađivačka industrija (1.098.233 miliona dinara), G-Trgovina na veliko i malo… (581.464 miliona dinara) i F-Građevinarstvo (397.876 miliona dinara). Veliki gubitak nosi i sektor D-Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (369.524 miliona dinara) u kome on beleži rast od 10,6 odsto, dok je pad gubitka najizraženiji u sektoru J-Informisanje i komunikacije (97.874 miliona dinara), u kome je smanjen za 38 odsto.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve