PREDUZETNICE POGOĐENE NOVIM ZAKONOM

PREDUZETNICE POGOĐENE NOVIM ZAKONOM

Na novi Zakon o finansijskoj pomoći porodici već na startu mnogo primedbi. Preduzetnice posebno pogođene a nisu bolje prošle ni druge kategorije porodilja.

Na novi Zakon o finansijskoj pomoći porodici već na startu mnogo primedbi. Preduzetnice posebno pogođene a nisu bolje prošle ni druge kategorije porodilja.

Da praktično nije ni stupio na snagu, novi Zakon o finansijskoj pomoći porodici, uskoro će pretrpeti izmene.

Jer, iako najavljivan kao zakon koji bi trebalo da značajno promeni demografsku sliku Srbije na bolje, već na samom startu, zakon je doživeo teške kritike.

Kada se ispostavilo da će neke majke na porodiljskom bolovanju zaista dobijati 1000 dinara mesečno, iz nadležnog ministarstva sitgle su najave da će u procedure krenuti zahtev za izmenu zakona.

Na Zakon su imala primedbe i mnogobrojna udruženja koja se bave decom i roditeljstvom kao i različite kategorije porodilja.

Po svemu sudeći posebno su novim zakonom pogođene preduzetnice.

Fondacija Radio 021 organizovala je okrugli sto posvećen tretmanu preduzetnica u novom Zakon o finansijskoj pomoći porodici.

Primedbe i zaključci
Osnovna primedba izrečena na skupu jeste da je , za početak, zakon nejasan.

To znači da trudnica – preduzetnica teško može da izračuna koliku će nadoknadu primati i koje uslove treba da ispuni.

Majkama preduzetnicama se od 1. jula zarada računa tako što se bruto osnovica plate zarađene u prethodnih 18 meseci deli sa 1.5, rečeno je okruglom stolu. Prethodni zakon koji je regulisao ovu oblast za obračun je uzimao u obzir poslednjih 12 meseci od dana otvaranja porodiljskog odsustva, što je bilo povoljnije za žene.

Za osnovicu za obračun naknade zarade gleda se bruto obračunska vrednost. Ako je preduzetnica uplaćivala određenu zaradu u poslednjih 18 meseci, sabiraju se iznosi.Sabrani iznosi se dele sa 18, a tako dobijeni iznos sa koeficijentom 1,5. Tako dobijeni iznos uplaćuje se na račun.

U ovom slučaju, rečeno je na okruglom stolu, preduzetnica nema pravo na porez i doprinos koji je po prethodnom zakonu država plaćala.

Pravo na porodiljsku naknadu se može ostvariti na dva načina: da majka koja je preduzetnica zatvori svoju radnju ili da imenuje poslovođu. Ako zatvori radnju, majka preduzetnica nema pravo na poreze i ne ide joj penzijski staž.

U slučaju da imenuje poslovođu, majka preduzetnica doprinose uplaćuje sama. Doprinosi iznose 37,8 odsto na osnovicu koja majka preduzetnica prima.

Novi zakon, prema podacima do kojih su došla udruženja, najviše pogađa preduzetnice koje se bave uslužnim i zanatskim, kao i proizvodnim delatnostima.

Kampanju za ukidanje ovakvog zakona vodi i roditeljski portal Bebac.

Uredništvo portala smatra da je novi zakon diskriminisao majke preduzetnice.

U zahtevu da se zakon stavi van snage i donese novi koji će štititi majke i decu, sa portala Bebac poručuju, da je nedopustivo da se se majke preduzetnice diskriminišu.Ostaju bez doprinosa tokom porodiljskog bolovanja a za razliku od drugij majki imaće bez ikakvog objašnjenja skraćen period porodiljskog bolovanja za treće dete.

Za kraj, alarmantni demografski podaci koji se tiču Zrenjanina i Srednjobanatskog okruga.

U periodu od 2002. do 2016. godine broj stanovnika u Zrenjaninu smanjen je za 13 352.

U Srednjobanatskom okrugu broj žitelja je ukupno opao za 13,3 procenata tokom 14 godina.

Na području Zrenjanina broj stanovnika je opao sa 132.051 u 2002. na 118.699 u 2016. godini, što je u proseku smanjenje od oko 950 stanovnika godišnje.

Zrenjanin je u 2002. godini po broju stanovnika zauzimao sedmu poziciju u Srbiji, dok je 2016. godine pao na deseto mesto.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve