RASTE E-TRGOVINA, PROSEČAN RAČUN 2.591 DINAR

RASTE E-TRGOVINA, PROSEČAN RAČUN 2.591 DINAR

U prvih devet meseci samo sa „dina” karticom obavljeno pet miliona plaćanja, što je za 68 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

 Foto: Pexels

U prvih devet meseci samo sa „dina” karticom obavljeno pet miliona plaćanja, što je za 68 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Onlajn trgovina u Srbiji raste neprekidno i to je globalni trend. Stručnjaci predviđaju da će i u narednih nekoliko godina nastaviti rast internet maloprodaje i generalno e-trgovine. U prvih devet meseci ove godine na našem tržištu je po broju transakcija kupovine robe i usluga na internetu karticama i elektronskim novcem u dinarima ostvaren rast od 35,3 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

I dok je prošle godine obavljeno ukupno 16 miliona transakcija u dinarima, u prvih devet meseci 2022. godine je taj broj povećan na 21,6 miliona transakcija, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Prema njihovim podacima u istom periodu na internetu je korišćenjem „dina” kartice obavljeno ukupno 5 miliona plaćanja, na osnovu čega je zabeležen rast od 68 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trend rasta je primetan i u drugim valutama. Tako je za onlajn kupovine u evrima registrovan rast od 57,4 odsto i u posmatranom periodu je bilo 4,9 miliona ovakvih transakcija, za milion više nego u prošloj godini.

– Kada se posmatra broj transakcija kupovine robe i usluga karticama i e-novcem na internetu u američkim dolarima, povećanje iznosi 24,2 odsto, a u britanskim funtama 18,2 procenta. U švajcarskim francima je ostvaren manji broj plaćanja u odnosu na druge valute, ali je rast broja transakcija ove godine u odnosu na prošlu 54,3 odsto, pokazuje statistika koju objavljuje NBS. I kada je reč o vrednosti obavljenih plaćanja u različitim valutama, primećuje se napredak. Naime, u prvih devet meseci 2022. godine vrednost tih transakcija u dinarima iznosila je 56,8 milijardi dinara, što je za 47,7 odsto više nego u prošloj godini. Za kupovine u evrima to je povećanje od 81,4 procenta, a u dolarima 27,8, a u funtama 38,3 odsto. Statistika pokazuje da se povećava i prosečna vrednost porudžbine plaćene karticom. Ona je u prvoj polovini ove godine iznosila 2.591 dinar, što je za 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine. I za narudžbine u evrima je zabeleženo povećanje od 12 procenata, a prosečna vrednost paketa je bila 53 evra. I ove godine se najviše kupovala odeća i sportska oprema, zatim elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema. Bilo je i onih koji su na ovaj način kupovali nameštaj i opremu za kuću, igračke, hranu i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.

Izvor: Politika

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve