RAZVRSTAVANJE PRAVNIH LICA I PREDUZETNIKA I GRUPA PRAVNIH LICA

RAZVRSTAVANJE PRAVNIH LICA I PREDUZETNIKA I GRUPA PRAVNIH LICA

Novim Zakonom o računovodstvu, koji je na snazi od 01.01.2020. godine, uvedene su značajne novine u delu razvrstavanja. Za razliku od Zakona o računovodstvu prema kojem su samo pravna lica imala obavezu razvrstavanja, novi Zakon zahteva da se prema veličini razvrstavaju i preduzetnici, kao i grupe pravnih lica.

Prema Mišlјenju Ministarstva finansija br. 011-00-916/2019-16 od 29.10.2019. godine, razvrstavanje pravnih lica vrši se u skladu sa kriterijumima i graničnim vrednostima propisanim u novom Zakonu o računovodstvu („Službeni glasnik RS“, broj 73/2019 u dalјem tekstu: novi Zakon).

Novim Zakonom o računovodstvu, koji je na snazi od 01.01.2020. godine, uvedene su značajne novine u delu razvrstavanja. Za razliku od Zakona o računovodstvu („Službeni glasnik RS“, br. 62/2013 i 30/2018 – u dalјem tekstu: stari Zakon) prema kojem su samo pravna lica imala obavezu razvrstavanja, novi Zakon zahteva da se prema veličini razvrstavaju i preduzetnici, kao i grupe pravnih lica. Osim toga promenjen je i jedan od kriterijuma za razvrstavanje, pa je tako umesto „prosečne vrednosti poslovne imovine“,kao kriterijum propisana „vrednost ukupne aktive na datum bilansa“. Takođe, promenjene su i određene granične vrednosti na osnovu kojih se pravna lica razvrstavaj, i to:

 

Stari Zakon

1.Za mala pravna lica:

a.poslovni prihod 8.800.000 evra

b. prosečna poslovna imovina 4.400.000 evra

2.Za srednja pravno lica:

a.poslovni prihod 35.000.000 evra

b. prosečna poslovna imovina 17.500.000 evra

 

Novi zakon

1.Za mala pravna lica:

a.poslovni prihod 8.000.000 evra

b.vrednost ukupne aktive na datum bilansa 4.000.000 evra

2.Za srednja pravno lica:

a.poslovni prihod 40.000.000 evra

b. vrednost ukupne aktive na datum bilansa 20.000.000 evra

 

Razvrstavanje pravnih lica i preduzetnika

Razvrstavanje pravnih lica i preduzetnika prema veličini vrši se u skladu sa kriterijumima i graničnim vrednostima iz člana 6. novog Zakona, na osnovu podataka iz redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2019. godinu. Privredna društva, zadruge, privatni investicioni fondovi, ustanove koje obavlјaju delatnost radi sticanja dobiti, druga pravna lica u smislu Zakona, ogranci stranih pravnih lica i preduzetnici razvrstavaju se na mikro, mala, srednja i velika, u zavisnosti od prosečnog broja zaposlenih, poslovnog prihoda i vrednosti ukupne aktive utvrđene na datum bilansa izveštaja.

Pravno lice, odnosno preduzetnik se razvrstava na osnovu podataka unetih u poseban informacioni sistem Agencije, a utvrđenu veličinu koristi za narednu poslovnu godinu.

Novoosnovana pravna lica, odnosno preduzetnici veličinu, utvrđenu na osnovu podataka iz redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2019. godinu u kojoj su osnovani i broja meseci poslovanja, koriste za 2019. i 2020.godinu (novoosnovana pravna lica), odnosno za 2020.godinu (novoosnovani preduzetnici).

Napomena:

Preduzetnici koji primenjuju dvojno knjigovodstvo, sastavlјaju i dostavlјaju finansijske izveštaje za 2019. godinu kao mikro pravno lice.

Narodna banka Srbije, banke, društva za osiguranje i društva za reosiguranje, davaoci finansijskog lizinga, dobrovolјni penzijski fondovi, društva za upravlјanje dobrovolјnim penzijskim fondovima, Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti, investicioni fondovi, društva za upravlјanje investicionim fondovima, berze i brokersko – dilerska društva, platne institucije i institucije elektronskog novca, kao i faktoring društva smatraju se velikim pravnim licima, neposredno na osnovu novog Zakona.

 

Razvrstavanje grupa pravnih lica

Razvrstavanje grupa pravnih lica prema veličini vrši se u skladu sa kriterijumima i graničnim vrednostima iz člana 7. novog Zakona, na osnovu podataka iz konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2019 godinu. Grupe pravnih lica koje se sastoje od matičnog i zavisnih pravnih lica koja podležu konsolidovanju finansijskih izveštaja razvrstavaju se na male, srednje i velike grupe, u zavisnosti od prosečnog broja zaposlenih, poslovnog prihoda i vrednosti ukupne aktive utvrđene na datum bilansa tog izveštaja.

Razvrstavanje grupe u skladu sa navedenim kriterijumima vrši matično pravno lice, na osnovu podataka unetih u poseban informacioni sistem Agencije, na datum bilansa konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja i dobijene podatke koristi za 2019. godinu.

 

Kriterijum za razvrstavanje i granične vrednosti

Pomoć pri razvrstavanju – kalkulator – Agencija je obezbedila kalkulator za razvrstavanje pravnih lica i preduzetnika i grupa pravnih lica na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za 2019. godinu. Takođe, za obveznike koji nisu dostavili redovne godišnje finansijske izveštaje za 2018. godinu ili su dostavili neispravne izveštaje, na raspolaganju je i kalkulator za razvrstavanje na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za 2018. godinu, a za potrebe utvrđivanje veličine za 2019 godinu.

Izvor: Agencija za privredne registre

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve