REČ MESECA – SARS COV2

REČ MESECA – SARS COV2

Iako ekonomski stručnjaci tvrde da je još rano da se govori o posledicama korona virusa po svetsku ekonomiju, nadajući se da će se epidemija zaustaviti, pesimistični govore o šteti koja bi mogla iznositi bilion dolar.

Nekada se govorilo, a da je u vezi sa svetskom ekonomijom, da kad Amerika kine ceo svet dobije grip.

Danas je kinula Kina i grip se polako širi.

Iako ekonomski stručnjaci tvrde da je još rano da se govori o posledicama korona virusa po svetsku ekonomiju, nadajući se da će se epidemija zaustaviti, pesimistični govore o šteti koja bi mogla iznositi bilion dolar.

Ekonomske štete od SARS-a broj 1 izračunate su: iznosile su između 30 i 50 milijardi dolara. Već se pokazuje da je SARS bio mnogo blaži od sadašnjeg virusa.

I u to vreme, učešće ekonomije Kine u svetskoj ekonomiji iznosilo je oko 5 odsto, sada je 16.

Da nije šala govori i to da su ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja G20 počeli juče dvodnevni sastanak u Rijadu, posvećen uticaju epidemije novog virusa korona na ekonomiju, dok je Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio da će bolest uticati na globalni privredni rast.

Avioprevoznici su već prognozirali gubitak od 27,8 milijardi dolara za aviokompanije, a neto pad broja putnika u odnosu na 2019. godinu bi mogao da bude 8,2 odsto u 2020. godini samo u regionu Azije i Pacifika.

Duže mirovanje i zaustavljanje proizvodnje u Kini moglo bi da prekine lance snabdevanja u hemijskoj, automobilskoj, tekstilnoj i elektronskoj industriji.

 

Korona virus i Srbija

Ekonomija Srbije u dobroj meri se oslanja na kinesku.

Među kompanijama u Srbiji koje su obustavile proizvodnju zbog nedostatka delova koji se uvoze iz Kine je „Fijat Krajsler automobili Srbija“ u Kragujevcu. Prema pisanju medija, proizvodnja je zaustavljena 13. februara, ali se vlasnici nadaju će do kraja meseca proizvodnja biti nastavljena jer su u procesu pronalaženja dobavljača delova.

Zbog korona virusa otkazano je oko 60 odsto aranžmana kineskih turista, saopštio je ministar turizma Rasim Ljajić uz konstataciju da će šteta tek biti procenjena.

Ukoliko kriza sa virusom korona potraje duže, sigurno je da će ovi planovi (turističke sezone u Srbiji) morati da budu revidirani”, rekao je Rasim Ljajić prilikom otvaranja “Sajma turizma”.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da se nada da infrastrukturni projekti koje kineske kompanije relaizuju u Srbiji neće biti ugroženi zbog situacije sa korona virusom, ali da postoji mogućnost da budu usporeni.

Obazrive prognoze stižu iz svega, pa je logično da će još obazrivije biti one koje stižu od srpskih zvaničnika.

Onlajn kupovina proizvoda iz Kine preko sajtova Ali Ekspres i Alibaba sve je popularnija.

Na sajtu Pošta Srbije piše da se prijem i slanje pošiljaka na relaciji Srbija-Kina ovih dana odvijaju otežano.

“Avio-prevoznici Lufthanza LOT obavestili su Pošte Srbije da su radi prevencije opasnosti od širenja korona virusa letovi prema Kini obustavljeni do daljnjeg, što će uticati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmeni pošiljaka”, saopšteno je iz Pošta Srbije.

U međuvremenu, virus je stigao u Evropu a najteže je dosada pogođena Italija.

Prvi put posle mnogo godina u opticaju su reči karantin, zatvaranje, prekidanje, otkazivanje, izolacija…

Koliko je ekonomija Srbije upućena na Kinu, toliko je upućena i na ekonomiju Italije.

 

Od kijanja do temperature

Lanac je predugačak. Na početku su veliki a na kraju mali, a po iskustvima, najveću štetu pretpre mali, odnosno od štete se mali najteže oporave.

Koliko će malih privrednika pretrpeti štetu, i hoće li ih neko uopšte pojedinačno primetiti ili će se naći u zbirnom podatku o padu proizvodnje, BDP- a, ili ukupnoj šteti.

Crnogorski dnevni list “Dan” preneo je nekoliko zanimljivih priča o onima koji su, možda, na kraju lanca.

Korona virus je uticao da odgajivači vizona u Danskoj otkažu prodaju krzna za bunde, jer kineski kupci ne mogu da dođu zbog zabrane putovanja.

Kineska enklava Makao, čuvena po kockanju, objavila da zatvara kazina na dve nedelje kao predostrožnost. Ta teritorija je veliki izvor prihoda američkih kazino operatora iz Las Vegasa.

U milanskoj luksuznoj trgovačkoj četvrti Montenapoleone, desetine luksuznih brendova uklonjeni su sa izloga za kinesku Novu godinu, jer bogati kineski kupci, koji obave otprilike jednu trećinu svih luksuznih kupovina na globalnom nivou, nisu uspeli da dođu u uobičajenom broju.

To je bilo pre nekoliko dana a danas je Milano i bogata Severna Italija i sama ugrožena virusom.

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve