ŠLJIVOVICA IZ BANATA NOSILAC ŽIGA ČUVARKUĆA

ŠLJIVOVICA IZ BANATA NOSILAC ŽIGA ČUVARKUĆA

Rakija od šljive Milutina Krstajića, vlasnika firme SIL 3 iz Banatskog Karađorđeva, ponosni je nosilac žiga Čuvarkuća Privredne komore Srbije. To je oznaka koju dobijaju samo proizvodi potpuno domaćeg porekla. Ovo je, inače, prva Čuvarkuća u srednjebanatskom regionu.

Rakija od šljive Milutina Krstajića, vlasnika firme SIL 3 iz Banatskog Karađorđeva, ponosni je nosilac žiga Čuvarkuća Privredne komore Srbije.

To je oznaka koju dobijaju samo proizvodi potpuno domaćeg porekla. Ovo je, inače, prva Čuvarkuća u srednjebanatskom regionu.

– Ponosan sam na ovaj žig, iako sam, moram da priznam, već navikao da za svoje rakije dobijam najviša priznanja – kaže Milutin Krstajić.

Krstajić je zvanično registrovao svoju firmu za proizvodnju rakije 2017. godine, ali se ovim poslom bavio mnogo ranije.

– U Banatskom Karađor­đevu su živeli roditelji moje supruge. Imali su voćnjak a tast je, naravno, pekao rakiju. Ja sam mu pomagao, pravili smo dobru rakiju i nekako se, kad sam otišao u penziju, logično nametnula ideja da se time bavim, rekao bih, profesionalno. I evo, to radim već nekoliko godina – ističe Krstajić.

Registrovao je porodičnu firmu pod nazivom SIL 3 (po početnim slovima troje unuka – Sare, Ilije i Lazara), a u međuvremenu je stigla i Sofija, pa se možda i ime promeni. Onda je počeo da proizvodi rakiju od kajsije, kruške, dunje i šljive.

– Rakije koje proizvodimo su od najboljeg voća, bez dodatka šećera. Kada se peče rakija, u te prostorije ne sme da uđe ni kafa sa šećerom. Veoma vodim računa o kvalitetu sirovine, o samom procesu, i zaista je to rakija odličnog kvaliteta. To prepoznaju i drugi, pa nagrade stižu gde god da izložim svoje proizvode – napominje sagovornik Dnevnika.

Кada je čuo za žig Čuvarkuća, Krstajić se nije dvoumio.

– Znam da mi je rakija dobra, ali ovo je žig za proizvode domaćeg porekla. Zato sam kandidovao šljivu. Šljiva je naša nacionalna voćka. I ove godine nam je spasla posao. U šljiviku koji je ostao još od mog tasta, koji sam bio spreman da iskrčim, toliko je dobro rodila da će dati rakiju odličnog kvaliteta – kaže Krstajić.

Ova godina, inače, nije baš bila dobra za voće.

– Mislio sam da kajsiju i ne pečem, jer bukvalno nigde nije rodila. Onda sam dobru kajsiju pronašao u Vojvodi Stepi, u komšiluku, i, eto, biće je i ove godine – naglašava Krstajić.

Sada je aktuelna šljiva, dospeva i kruška, a dunja će se peći u oktobru.

– Ništa od ovoga ne bi bilo da nemam veliku po­dršku porodice. Pre svih, moje supruge, koja je moja desna i leva ruka, i mozak. Očekujem da će mi žig Čuvarkuća pomoći u budućem radu, u smislu lakšeg dobijanja podsticaja. Imam planove za budućnost, a kako sam celog života bio sportskog duha i voleo da se takmičim i pobeđujem, mislim da će mi se planovi i ostvariti – zaključuje Milutin Krstajić.

Izvor: eKapija

Foto: PKS

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve