ŠLJIVOVICA IZ BANATA NOSILAC ŽIGA ČUVARKUĆA
Rakija od šljive Milutina Krstajića, vlasnika firme SIL 3 iz Banatskog Karađorđeva, ponosni je nosilac žiga Čuvarkuća Privredne komore Srbije. To je oznaka koju dobijaju samo proizvodi potpuno domaćeg porekla. Ovo je, inače, prva Čuvarkuća u srednjebanatskom regionu.
Rakija od šljive Milutina Krstajića, vlasnika firme SIL 3 iz Banatskog Karađorđeva, ponosni je nosilac žiga Čuvarkuća Privredne komore Srbije.
To je oznaka koju dobijaju samo proizvodi potpuno domaćeg porekla. Ovo je, inače, prva Čuvarkuća u srednjebanatskom regionu.
– Ponosan sam na ovaj žig, iako sam, moram da priznam, već navikao da za svoje rakije dobijam najviša priznanja – kaže Milutin Krstajić.
Krstajić je zvanično registrovao svoju firmu za proizvodnju rakije 2017. godine, ali se ovim poslom bavio mnogo ranije.
– U Banatskom Karađorđevu su živeli roditelji moje supruge. Imali su voćnjak a tast je, naravno, pekao rakiju. Ja sam mu pomagao, pravili smo dobru rakiju i nekako se, kad sam otišao u penziju, logično nametnula ideja da se time bavim, rekao bih, profesionalno. I evo, to radim već nekoliko godina – ističe Krstajić.
Registrovao je porodičnu firmu pod nazivom SIL 3 (po početnim slovima troje unuka – Sare, Ilije i Lazara), a u međuvremenu je stigla i Sofija, pa se možda i ime promeni. Onda je počeo da proizvodi rakiju od kajsije, kruške, dunje i šljive.
– Rakije koje proizvodimo su od najboljeg voća, bez dodatka šećera. Kada se peče rakija, u te prostorije ne sme da uđe ni kafa sa šećerom. Veoma vodim računa o kvalitetu sirovine, o samom procesu, i zaista je to rakija odličnog kvaliteta. To prepoznaju i drugi, pa nagrade stižu gde god da izložim svoje proizvode – napominje sagovornik Dnevnika.
Кada je čuo za žig Čuvarkuća, Krstajić se nije dvoumio.
– Znam da mi je rakija dobra, ali ovo je žig za proizvode domaćeg porekla. Zato sam kandidovao šljivu. Šljiva je naša nacionalna voćka. I ove godine nam je spasla posao. U šljiviku koji je ostao još od mog tasta, koji sam bio spreman da iskrčim, toliko je dobro rodila da će dati rakiju odličnog kvaliteta – kaže Krstajić.
Ova godina, inače, nije baš bila dobra za voće.
– Mislio sam da kajsiju i ne pečem, jer bukvalno nigde nije rodila. Onda sam dobru kajsiju pronašao u Vojvodi Stepi, u komšiluku, i, eto, biće je i ove godine – naglašava Krstajić.
Sada je aktuelna šljiva, dospeva i kruška, a dunja će se peći u oktobru.
– Ništa od ovoga ne bi bilo da nemam veliku podršku porodice. Pre svih, moje supruge, koja je moja desna i leva ruka, i mozak. Očekujem da će mi žig Čuvarkuća pomoći u budućem radu, u smislu lakšeg dobijanja podsticaja. Imam planove za budućnost, a kako sam celog života bio sportskog duha i voleo da se takmičim i pobeđujem, mislim da će mi se planovi i ostvariti – zaključuje Milutin Krstajić.
Izvor: eKapija
Foto: PKS