SRBIJA POTROŠILA 14,34% MANJE STRUJE U OKTOBRU

SRBIJA POTROŠILA 14,34% MANJE STRUJE U OKTOBRU

Ovog oktobra u odnosu na prošli protok električne energije u Srbiji smanjen je za 14,34%, ističu za Danas u Elektrodistribuciji Srbije.

 Foto: Pixabay

Ovog oktobra u odnosu na prošli protok električne energije u Srbiji smanjen je za 14,34%, ističu za Danas u Elektrodistribuciji Srbije.

U oktobru je potrošeno 2,167 milijardi kWh struje, dok je u istom periodu prošle godine protok električne energije bio 2,53 milijardi, što znači da je za 360 miliona kWh manje struje potrošeno ovog oktobra u odnosu na prošli.

Najveće smanjenje među pet distributivnih centara, koliko ih ima u sistemu Elektrodistribucije, bilo je u Beogradu, a najmanje u Kraljevu.

– U distributivnom području Beograd protok električne energije u oktobru ove godine iznosio je oko 547,5 miliona kWh, što je za 18,91% manje u odnosu na oktobar prošle godine, u Novom Sadu protok je bio 597 miliona kWh, za 12,92% manje u odnosu na isti period prošle godine – naglašavaju za Danas iz EDS-a.

U distributivnom području Kragujevac protok električne energije u oktobru bio je 148 miliona kWh, za 13,86% manje u odnosu na isti period prošle godine, a u Nišu 349 miliona ili za 14,31% manje u odnosu na oktobar 2021. godine.

Protok električne energije u oktobru u Kraljevu je, prema podacima EDS, bio 526 miliona kWh, što je za 10,91% manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

– Prilikom ocene ovih podataka treba imati u vidu različite uzroke koji utiču na visinu potrošnje električne energije u ovoj i u prošloj godini, poput vremenskih uslova, prosečne dnevne temperature – ističu u Elektrodistribuciji.

Obraćajujući se javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć govorio o potrošnji struje istakavši da su “svi regioni Srbije manje potrošili struje u oktobru u odnosu na prošlu godinu, osim Beograda”.

Prema podacima Elektrodistribucije upravo je beogradski distributivni centar najviše smanjio potrošnju. Osim toga, Vučić je rekao da će uvesti veće restrikcije u Predsedništvu da bi došli do uštede od 40%.

Naime, Predsedništvo je bilo to koje je u septembru najviše “uštedelo” struje ako se pogledaju državni organi.

Prema podacima Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Predsedništvo Srbije uštedelo je 31,24% električne energije, a Vlada Srbije 16,49%. Sveukupna ušteda struje u tim državnim organima bila je u septembru tek 6,24%.

Ministarstva koja se nalaze u Nemanjinoj 22-26 smanjila su potrošnju kilovata za svega 4,64%, a skromna ušteda električne energije od 3,56% bila je u Palati Srbija na Novom Beogradu.

Podsetimo, Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popuste od 15 do 30% na mesečni račun u periodu od 1. oktobra do 31. marta 2023. godine.

Domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za pet do 20% u poređenju sa istim mesecom prošle godine dobiće popust od 15%. Za uštedu električne energije za 20 do 30% umanjenje će iznositi 20%, a za uštedu veću od 30% obračunavaće se 30% popusta.

Popusti će se primenjivati, kako naglašava EPS, na obračun za tekući mesec, koji sadrži utrošenu energiju, trošak snabdevača i obračunsku snagu, prenosi sajt Danas.

Izvor: eKapija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve