SRBIJI JE POTREBNO VEĆE KORIŠĆENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

SRBIJI JE POTREBNO VEĆE KORIŠĆENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije je neminovno kako bi se brže napredovalo u energetskoj tranziciji, dostigla karbonska neutralnost, viši stepen zaštite životne sredine i energetska efikasnost, rekla je ministarka za rudarstvo i energetiku na konferenciji „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“.

 Foto: Pixabay

Povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije je neminovno kako bi se brže napredovalo u energetskoj tranziciji, dostigla karbonska neutralnost, viši stepen zaštite životne sredine i energetska efikasnost, rekla je ministarka za rudarstvo i energetiku Srbije Dubravka Đedović na konferenciji „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“.

„Građani Srbije prepoznaju značaj korišćenja energije iz obnovljivih izvora energije između ostalog i kroz postavljanje solarnih panela, što je kroz sistem kupac – proizvođač prvi put uvedeno u pravni sistem Srbije Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije“, rekla je Đedović, prenosi Danas.

Skup u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu održan je pod pokroviteljstvom ambasade Norveške, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Finske i Švedske u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“, koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji.

Đedović je rekla da su građni Srbije svesni da kroz zelenu energiju učestvuju u zaštiti životne sredine i energetskoj tranziciji.

Direktorka Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović Grković rekla je da je potrebna kontinuirana podrška razvoju inovacija i novih tehnologija da bi se podstaklo rešavanje izazova u oblasti zaštite životne sredine, primenom tehnoloških rešenja.

„U tome veliku važnost imaju razmena znanja i iskustava zbog čega je konferencija sa nordijskim partnerima prilika za domaće tehnološke kompanije da sagledaju aktuelne trendove i tehnologije i kreiraju nove prilike i pronađu partnere za razvoj novih rešenja za globalno tržište“, rekla je Danilović Grković.

Posle te konferencije o obnovljivim izvorima energije pod pokroviteljstvom Norveške, i ranije održane o održivoj poljoprivredi koju je vodila Danska, planirane su još dve konferencije, Švedska će predstaviti rešenja za odvajanje i reciklažu otpada 1. februra 2023. godine u Čačku, a Finska zelenu industriju i održivo poslovanje u Nišu 2. februara 2023. godine.

Izvor: Biznis.rs

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve