TIKVE I TIKVICE, OD ČORBE DO UKRASNIH FIGURA

Nekada su tikve nategače i sudovnjače služile da se iz kante zahvati voda, a iz bureta vino. Bila su to vremena kada se svako domaćinstvo trudilo da bude samoodrživo.
Nekada su tikve nategače i sudovnjače služile da se iz kante zahvati voda, a iz bureta vino. Bila su to vremena kada se svako domaćinstvo trudilo da bude samoodrživo.
Sada se voda, ko ima sreće, pije sa slavine a vino se iz buradi vadi nekim drugim alatom a nategače i sudovnjače postale su prava retkost.
Toliko su retke, da se seme za njih jedva nabavlja.
Mogu se i koristiti u ishrani, ali uglavnom služe za proizvodnju ukrasnih predmeta.
Ljubica Maćoš od njih pravi ukrasne predmete a od ovih vrsti tikve pravi uskršnju dekoraciju, guske i zeke.
Sudovnjače i nategače Ljubica seje na otvorenom. Kada tikva sazri, mora da ostane na lozi dok joj se peteljka potpuno ne osuši, odnosno dok ne pukne pod prstima. Tek se tada beru. Ostave se da stoje na tamnom i hladnom mestu i čekaju praznike.
Sve vrste tikvica a ima ih nebrojeno, Ljubičina su ljubav i pasija. Kaže, tikvice i tikve su povrće koje jako malo traži a zauzvrat mnogo daje.
Svake godine poseje između 200 i 300 kućica.
Ove godine posejala je one najčešće, bele tikvice, kao i žute, svetlozelene i tamnozelene okrugle, sorte ball. Na većoj površini posejala je i sudovnjače i nategače, od kojih, kad se osuše, pravi razne ukrasne predmete.
Ali, ne zaustavlja se. Već ima plan za sledeću godinu. Plan joj je da poseje ukrasne mini tikvice.
Tikvice spadaju u najzahvalnije povrće. Od tikvice se može skuvati čorba, varivo, mogu se puniti i pohovati, grilovati, od njih se može praviti odlična hladna letnja salata a i dobra pita.