USKORO NOVI ZAKON O TRGOVINI

USKORO NOVI ZAKON O TRGOVINI

Nakon devet godina, Srbija će uskoro dobiti novi Zakon o trgovini.

Nakon devet godina, Srbija će uskoro dobiti novi Zakon o trgovini.

Nacrt novog zakona bio je na javnoj raspravi do pre nekoliko dana, tačnije do 21. februara.

Nakon usvajanja ovog zakona, što se očekuje do polovine godine, sledi i novi Zakon o zaštiti potrošača.

Zakonodavac je potrebu za novim zakonom obrazložio činjenicom da je sektor trgovine za nekoliko prethodnih godina pretrpeo velike promene i da je te promene neophodno i zakonski podupreti.

U trgovini je, inače, zaposleno oko 19 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a udeo trgovine u Bruto društvenom proizvodu iznosi 10 odsto.

Šta donosi novi zakon?

Novim zakonom napravljena je nova podela trgovine koja je usklađena sa pravima i obavezama u Zakonu o zaštiti potrošača. Bilo je neophodno opredeliti gde se u sistemu nalazi prodaja putem tezge, štandovi, kiosci, specijalizovana vozila i slično, stoji u obrazloženju zakona.

Imajući u vidu da Internet prodaja ima sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu javila se potreba za njenim detaljnijim regulisanjem. Njenim razvojem javljaju se i određene devijacije usled nepreciznih zakonskih rešenja, pa je bilo neophodno predvideti adekvatne mehanizme kojima će se ovo ponašanje sankcionisati.

Zakon reguliše i elektronsku prodavnicu, elektronsku platformu, neke oblike e-trgovine…

Jasnije i obaveznije reguliše se isticanje deklaracije.

Šta sa malim radnjama?

I dok, na jednoj strani, predlog zakona reguliše nove tendencije u trgovini, kao što su kupovina preko Interneta, prilikom rasprava o predlogu, istaknuto je da u čak 1000 sela u Srbiji ne postoji nijedna prodavnica.

Svesni problema da je jedan veliki broj građana Srbije u potpuno neravnopravnom položaju zbog nestanka malih prodavnica, i opasnosti da ova pojava dobije još veće razmere, nadležni pokušavaju da kroz davanje podsticaja malim radnjama obezbede jednake uslove za sve građane.

Za obezbeđivanje sredstava za podsticaje pregovara se i sa Evropskom bankom.

 

Foto: Pixabay

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve