VLASNICI KAFIĆA TRAŽE DA SE PREPOLOVI POREZ NA HRANU I PIĆE

VLASNICI KAFIĆA TRAŽE DA SE PREPOLOVI POREZ NA HRANU I PIĆE

Kafići, restorani, letnje bašte… moći će da rade do 23 časa umesto do 21, zbog povoljne epidemijske situacije uslovljene kovidom-19. I rastojanje među gostima biće kraće – na dva metra, umesto četiri, što će ugostiteljskim radnicima doneti mogućnost da u prostoru prime više gostiju pa samim tim i da imaju bolji promet.

Kafići, restorani, letnje bašte… moći će da rade do 23 časa umesto do 21, zbog povoljne epidemijske situacije uslovljene kovidom-19. I rastojanje među gostima biće kraće – na dva metra, umesto četiri, što će ugostiteljskim radnicima doneti mogućnost da u prostoru prime više gostiju pa samim tim i da imaju bolji promet.

Uz te dve mere popuštanja kafedžijama će posebno značiti najava duge i tople jeseni pa će sedenje u letnjim baštama u narednim sedmicama, ako se virus ne počne opet širiti, bar donekle nadoknaditi zaradu propuštenu tokom leta.

Koliko su ugostitelji izgubili tokom korone zavisi od veličine prostora u kojem se privređivalo, kaže za „Dnevnik” predsednik Sektora za turizam i ugostiteljstvo pri Uniji poslodavaca Srbije Stevan Rodić, ali navodi da su pretpostavke da se promet smanjio od 50 do 70 odsto.

Zato su, kaže, zahvalni državi na novčanoj pomoći u vidu minimalnih zarada, koje su primili svi preduzetnici koji su legalno poslovali, ali naglašava da je pomoć i dalje potrebna.

Uprkos trenutno stabilnim epidemijskim podacima u pogledu broja obolelih, virus je i dalje prisutan, i na to se ukazuje konstantnim apelima građanstvu da ne posećuju ugostiteljske objekte jer su izvori zaraze. U takvim uslovima nemoguće je poslovati i pri tom izmirivati sve obaveze u punim iznosima, istakao je Rodić.

Traže zato, kako je dodao, da PDV na hranu i piće, umesto 20 odsto, bude deset odsto i na dobrom su putu da se s državnim predstavnicima dogovore oko toga.

U tom slučaju cene hrane i pića bi bile niže pet do deset odsto, što je jedan od načina da privučemo goste nižim cenama i tako ostvarimo malo veći promet, kaže Rodić.

On kaže da ugostitelji okupljeni u Uniji poslodavaca Srbije traže nastavak direktnih finansijskih podsticaja, zatim odlaganje plaćanja ekološke takse, umanjenje komunalnih troškova, zakupa javnih površina, što su, inače, neki od gradova i opština već učinili, ali ta pomoć treba da bude i nadalje.

Posebno ćemo biti istrajni da se prepolove obračuni i obaveze plaćanja GPRS-a, SOKOJ-a, OFPS-a, i da se ta mesečna obaveza drugačije obračunava, da ne bude više prema broju stolica i veličini lokala jer prostor uvek mora da bude veći u odnosu na to koliko garnitura za sedenje može stati. Nema ugostitelja koji mesečno ne plaća muziku u kafiću manje od sto evra u dinarima, što predstavlja veliki trošak u sadašnjim uslovima rada, istakao je Rodić.

Kako je kazao, poznato je i da u ugostiteljstvu ima manje radnika zbog njihovog odlaska za većom zaradom u inostranstvu, koju u sadašnjim uslovima poslodavci u toj grani privrede ne mogu da obezbede, pa vlasnici lokala smatraju da im taj put treba uskratiti dok traje pandemija.

Tražićemo od države da se međudržavni sporazumi o odlasku konobara, kuvara, recepcionara… obustave dok traje pandemija, naglasio je Rodić.

Protiv su toga, kako kaže, da se lokali zatvaraju.

Sve kod kojih se utvrde nepravilnosti u radu inspekcija neka novčano kažnjava višim novčanim iznosima umesto ključa u bravu, poručio je Rodić.

 

Radna grupa za spas ugostiteljstva

Predstavnici Sektora za turizam i ugostiteljstvo pri Uniji poslodavaca Srbije održali su prošle sedmice sastanak i formirali radnu grupu čiji će zadatak biti da, udruženi, kroz institucije sistema ostvare navedene zahteve.

Namera je da zahtevi budu pretočeni u mere za ublažavanje negativnih posledica po poslovanje izazvanih pandemijom, kao i mere koje će u dužem periodu pomoći oporavak sektora turizma i ugostiteljstva u Srbiji, kazao je Rodić.

Izvor: Kamatica

 

Foto: Pexels

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve